Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

5 érv a koffeinfogyasztás mellett

2022. január 20. - Krisztián és a sport

Reggel, ébredés után. A munkahelyen, két megbeszélés között. Bringázás közben, futás előtt. Egyedül, munkatársakkal, sporttársakkal. A kávé – és benne a koffein – sokunk mindennapjainak része. A koffein azonban nem csak egy nehéz napon segít átlendülni, sportteljesítményünkre is pozitív hatással lehet. 5 érv a mértékletes koffeinfogyasztás mellett egy kávézó bringástól.

26_coffee-g36a7a2121_1920.jpg

1. Képes a teljesítmény növelésére

A koffein a világ egyik legszélesebb körben használt serkentőszere, amely megfelelően alkalmazva hatékony teljesítménynövelésre is képes az állóképesség és az oxigén-felvevő képesség növelése miatt.

Mivel a koffein blokkolja agyunkban energiatermelő folyamataink bomlástermékeinek érzékelését, csökkenti a fáradtságérzetet. Ennek köszönhetően képesek leszünk többet vagy hosszabban edzeni.

2. Segít a zsírvesztésben

A kávéban vagy egyéb táplálékkiegészítőkben elfogyasztott koffein növeli a zsír felhasználását és hasznosulását az edzés során megdolgoztatott izmokban, egyidejűleg csökkentve az izmok glikogénfelhasználását. A koffeinfogyasztással tehát zsírvesztést érhetünk el edzéseink alatt.

3. Nem illegális

Pontosabban normál mennyiségben nem illegális. A koffein ugyan rajta van a NOB doppinglistáján, azonban a vizelet 12 ug (mikrogramm) koffeint tartalmazhat milliliterenként, mielőtt a sportoló doppingvétséget követne el.

Ez pedig nem egy-két kávé koffeinmennyisége, szóval lehet egyidejűleg koffeint fogyasztani és tisztán sportolni.

26_coffee-cup-g69bedb94e_1920.jpg

4. Kevés kockázattal jár

Több tényezőtől is befolyásolhatja, mint a testsúly, az étkezés vagy akár a fogyasztás rendszeressége, de a koffein-túladagolás elég nehezen, nagyjából 6-7 presszókávénak megfelelő koffein egyszerre történő bevitelével érhető el. Erre azért elég kicsi az esély, valljuk be.

5. Számos forrása van

Az elsődleges forrás persze a jól ismert kávé, azonban koffein számos egyéb módon is bevihető a szervezetbe: a csokoládé, a kóla és a tea mellett sportitalok, zselék, energiaszeletek is tartalmaznak koffeint, így azok is alkalmazhatják ezt a teljesítményfokozót, akik nem szeretik a kávét.

Ti kávéztok?

 

A képek forrása a Pixabay. Az eredeti verziókat itt és itt érheted el.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7116819058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása