Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Csonttörés után, így segítsd csontjaid regenerációját

2022. július 03. - Krisztián és a sport

A csonttörés az egyik legkellemetlenebb sérülés, ami a sportolókat sújtja. Legyen túledzés miatt bekövetkezett stressztörés vagy sportolás közben elszenvedett szokványos csonttörés, a felépülési idő akár több mint 6 hét is lehet. Ez alatt az idő alatt pedig csak korlátozott vagy a legtöbb esetben semmilyen edzésmunkát nem lehet végezni. Hogyan csökkentheted ezt az időt és segítheted a gyógyulást? Néhány hasznos tipp tőlünk.

Korábbi bejegyzésünkben már olvashattál arról, hogy a sportolóknál mi vezethet a fáradásos törés kialakulásához és hogyan előzheted meg ezt a rendkívül kellemetlen sérülést.

De mit tehetsz akkor, ha már bekövetkezett a baj és éppen csonttörésből lábadozol? Hogyan segíthetsz a szervezetednek a minél gyorsabb felépülésben?

47_lab.jpg

Ezt tartsd be!

Egy csonttöréses sérülés után minden sportoló első gondolata, hogy mennyi ideig fog tartani a teljes felépülés, mikor kezdheti újra az edzéseket, mikor térhet vissza a régi formájához és milyen kiegészítő rehabilitációs kezeléseket vehet igénybe a gyógyulás felgyorsítására.

A törött csontok gyógyulási ideje nagyon változó. A kezelés (konzervatív vagy műtéti), a sérült testrész terhelhetősége olyan változóktól függ, mint a sportoló életkora, a csonttörés fajtája (zárt vagy nyílt), a törés típusa (darabos törés, rom- vagy szegmenttörés), vagy az ízületek érintettsége.

Ezért, hogy minden zökkenőmentesen menjen, a rehabilitációval kapcsolatban mindenképpen kérd ki először az orvosod, majd a gyógytornász tanácsait és tégy meg mindent azok betartása érdekében! A túl korai vagy nem megfelelő terheléssel nem csak a gyógyulás idejét nyújthatod el, de maradandó károsodást is okozhatsz.

Mit tehetsz?

Amellett, hogy hagysz időt a gyógyulásra, betartod a szakemberek előírásait, az optimális időben, módon és intenzitással kezded el terhelni a sérült testrészt, a legtöbbet a megfelelő tápanyagok bevitelével teheted a csonttörés regenerációjának elősegítésére.

Fontos, hogy a gyógyulási folyamat során több vitamint és ásványi anyagot kell bevinni a szervezetünkbe, mintha csak az egészséges szervezet csontképzését szeretnénk támogatni.

Figyelj a megfelelő táplálkozásra és a helyes étrendre, ami azért is fontos, mert csonttörés esetén hetekre kiesel az edzésmunkából. Ha szükséges, használj táplálékkiegészítőket!

 

Az alábbi tápanyagok fokozott bevitele támogatja a felépülést:

  • Fehérjék: figyelj, hogy a gyógyulási időszak alatt szervezeted megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson!
  • Kalcium: elsődleges elem a csontképzésben. A kalcium mellett fordíts figyelmet a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére is, ami segíti annak felszívódását!
  • K-vitamin, magnézium, cink, mangán, foszfor, kálium: elengedhetetlen tápanyagok a csontok gyógyulásához.
  • C-vitamin: segíti a kollagén termelést.

 

Miket kerülj el? Bár az aktívan sportolók között nem jellemző a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ezeket mindenképpen érdemes kerülni, mivel lelassítják a gyógyulási folyamatot. A nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők szintén hátráltathatják a törött csontok gyógyulását ezért használatuk kerülendő.

Türelem, türelem, türelem

Az orvosi utasítások betartása és megfelelő táplálkozás mellet az egyik fő összetevő. Sokan esnek abba a hibába, hogy lerövidítik a rehabilitációs időszakot és túl hamar újrakezdik az edzéseket, amelyek később további sérülésekhez is vezethetnek.

Ennek elkerülése érdekében, a fentieken túl, mindenképpen hagyj időt a szervezetednek a megfelelő regenerációra!

Dr. Manuel González Reyes képe a Pixabay -ről lett letöltve.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr8717874425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása