Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Melyik verseny az ultramaratonok királya?

2022. november 25. - Krisztián és a sport

Egy 246 kilométeres, több mint 20 órás ultramaraton, szigorú szintidőkkel és a versenyzők tűrőképességét a végsőkig feszegető időjárási körülményekkel. Ez a Spartathlon, az Athén és Spárta között, minden évben megrendezett futóverseny, amelyet a világ egyik legnehezebb ultra futásának tartanak. Hogyan indult ez a verseny, mit kell teljesíteni és hogyan szerepelnek a magyar ultrafutók?

ost sokan szemüket forgatva hitetlenkednek majd, de nagyon úgy tűnik, hogy a 42 kilométeres (pontosabban 42.195 méteres) maratonfutás alapjául szolgáló esemény – amikor a győztes marathóni csatáról szóló hírt egy futó vitte el az athéniaknak – csak egy legenda és valójában egy korábbi eseményt emeltek be ebbe a sztoriba.

Ez nem más, mint egy küldönc, Pheidippidész története, amit Hérodotosz írt meg. Itt is a marathóni csatánál járunk i. e. 490-ben, de futónk nem a csata helyszínéről tért vissza Athénba, hanem Athénból Spártába menesztették el még a csata előtt, hogy segítséget kérjen a közelgő ütközethez.

59_marathon-ge44cd744c_1280.jpg 

Mr. Foden

Amit ma Spartathlonnak ismerünk, először csak egy teszt volt, amely a brit John Foden fejéből pattant ki. 1982-ben Foden társaival együtt ki akarta próbálni, hogy mennyi valóságalapja van a Hérodotosz által megörökített történetnek, amely szerint Pheidippidész több mint 200 kilométerrel a lábában már másnap megérkezett Spártába.

Az igazság kiderítése érdekében ’82-ben 5 futó vágott neki a távnak és közülük csupán egy, John Scholten tudta teljesíteni a távot 36 óra alatt.

A teszt azonban sikerült, így 1983-ban megrendezték az első Spartathlont.

75 ellenőrzőpont

A versenyzőknek Athén belvárosából indulva, 246 kilométert kell teljesíteniük 36 óra alatt. A szintidő nem véletlen, mivel az megegyezik John Scholten idejével, aki ennyi idő alatt teljesítette a távot, méghozzá többszöri eltévedés mellett, megfelelő frissítés és energiautánpótlás nélkül, a kóbor kutyákat kövekkel dobálva.

 

FONTOS!!! A Spartathlon nem összekeverendő a Spartan Race-szel. Amíg az első egy ultramaraton, amelyet minden év szeptember végén rendeznek meg Görögországban, addig a Spartan Race egy akadályverseny, amit mára már a világ több mint negyven országában rendeznek, évente több mint kétezer alkalommal.

A Spartathlon legnagyobb kihívása, a komoly táv és a meleg görögországi időjárás mellet, hogy az útvonalon a versenyzőknek 75 ellenőrzőponton kell áthaladniuk, méghozzá szintidőn belül. Ha ezek valamelyikét az induló nem teljesíti, kizárható a versenyből. Ezen kívül számos emelkedőt kell megmászniuk, köztük a Parthenio-hegyet, amelyet már a verseny utolsó harmadában, este kell teljesíteni.

A versenyzők Spárta belvárosában érnek célba, ahol mindenkit, aki teljesítette a versenyt, a spártai lányok kínálnak az Evrotasz folyó vizével, illetve egy olajágból készített koszorúval és egy éremmel jutalmaznak.

A résztvevők semmilyen pénzdíjazásban nem részesülnek.

Hajrá, magyarok!

Már majdnem a kezdetektől folyamatosan indulnak magyar versenyzők a Spartathlonon és már számos magyar ultrafutó sikeresen teljesítette ezt az elképesztő erőpróbát. Bár már a verseny befejezése is tiszteletre méltó teljesítmény, a magyar versenyzők a következő kiemelkedő eredményeket is elérték:

  • Bogár János 1990-ben harmadik, majd 1991-ben megnyeri a versenyt;
  • Lubics Szilvia háromszoros győztes (2011., 2013., 2014.)
  • Maráz Zsuzsanna kétszeres győztes (2018. és 2019.);
  • Bódis Tamás egyszeres győztes (2019.);
  • Lőw András összesen 21-szer teljesítette a versenyt, ebből 19 alkalommal az egymást követő években, amely a leghosszabb ilyen sorozat a verseny történetében

Szétnéznél Görögországban?

Mivel a szervezők figyelnek arra, hogy minél több olyan versenyző induljon, aki tudja teljesíteni a távot, az indulás feltételekhez kötött. Ha valaki szeretne elindulni, akkor „csak” a következők valamelyikének kell megfelelnie:

  • egy 100 km-es verseny befejezése férfiaknál 10 óra, nőknél 10,5 óra alatt;
  • egy 200 km-es verseny befejezése férfiaknál 29 óra, nőknél 30 óra alatt;
  • a versenyt megelőző két évben a versenyző indult a Spartathlonon és kevesebb, mint 24 óra 30 perc alatt elérte a 172 km-es Nestani ellenőrzőpontot.

Mivel csak 400 induló állhat rajthoz, ezért már a sikeres nevezéshez is a legjobbak között kell lenni.

SAM7682 képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr1617987460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása