Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

A lábállás hibái és amit ezek kijavítására egy futócipő tehet

2023. június 04. - Krisztián és a sport

Alighanem mindenki vett már cipőt magának, ezért tudja mikre kell figyelni a vásárlás során: jó-e a méret hosszban és szélességben, nem nyom-e sehol. Amikor azonban futócipő vásárlásra kerül sor, olyan kérdések is felmerülnek, mint a lábboltozat dőlése, azaz a lábállás és a talajfogás. Nézzük, mi is ez!

 

A futás mozgási fázisai

A futás folyamata alapvetően 4 fázisra bontható:

  • az elrugaszkodás során az elrugaszkodó lábon lévő lábujjak is elhagyják a talajt;
  • a repülő fázisban mindkét láb (lendítő elöl, elrugaszkodó hátul) és a futó teljes teste a levegőben van;
  • a talajfogás során a lendítő láb érintkezik a talajjal;
  • az átgördülés során a láb végiggördül a talpon, felveszi az elrugaszkodó szerepet és a folyamat váltott lábakkal ismétlődik.

Az átgördülési fázis egyénenként eltérő lehet, attól függően, hogy a futó lábának melyik részével ér talajt.

A folyamat ezen fázisai során a boka és a lábboltozat kapja a legnagyobb terhelést: a futó teljes testsúlya megtartása mellett az útegyenetlenségek kiküszöbölésében is hatalmas szerepük van. Nem mindegy tehát, hogyan állnak.

laballas_pixabay.jpgWOKANDAPIX képe Pixabay -en található.

A lábállás fajtái

A lábállás kifejezés azt takarja, hogy az átgördülés fázisában a boka milyen irányban és milyen mértékben dől.

Alapvetően három lábtípus különböztethető meg:

  • Neutrális vagy normál: a lábboltozat egészséges, a boka a természetes 8-10 fokkal befelé dől, ezzel segítve a becsapódás tompítását.
  • Pronáló láb: a boka az egészséges mértéknél jobban dől befelé, a láb inkább belső talpélre terhel. Jellemző a lúdtalpas vagy bokasüllyedéssel küzdő futókra.
  • Szupináló láb: az eddigiek ellenkezője, a boka kifelé dől, a láb a testsúlyt a külső talpélre terheli.

 

laballas.jpg

A kép a jogasaman.com oldalon található meg eredetiben.

Komolyabb futóboltokban már készítenek talplenyomatot a vásárlás során, azonban a lábállás otthon is ellenőrizhető, mégpedig úgy, hogy vizes lábbal egy száraz lapra vagy anyagra lépünk és megvizsgáljuk talpunk lenyomatát, esetleg megvizsgáljuk, hogyan kopik (futó)cipőink talpa.

 

Hogyan segíthet egy futócipő?

Jó hír, hogy az enyhébb tartáshibákat a modern futócipők képesek kompenzálni.

A neutrális cipők párnázottsága kisebb, hisz a futó mozgása és a láb természetes csillapítása közel tökéletes, nincs szükség semmilyen kompenzációra.

A szupináló cipők ezzel ellentétben erősen párnázottak, hisz a kifelé dőlő boka nem, vagy alig vesz át a becsapódás csillapításának feladataiból, ezért a cipőnek ezt kompenzálnia kell különféle habszivacsok, gumik, gélek vagy légpárnák segítségével.

A pronáló lábra való stabil cipők – természetesen a csillapítás mellett – különböző mértékben a lábboltozatot is megtámasztják, ezzel stabilizálják a lábat és a futómozgást.

Szabadidősport jelleggel futó, kocogó férfiaknál 85 kg, nőknél 75 kg testtömeg felett, lúdtalp, laza bokaízületek, illetve bokasüllyedés esetén stabil cipőt célszerű választani.

Egy jól megválasztott futócipő sokkal kellemesebb élménnyé teheti a futást, azonban nem csodaszer, ezért komolyabb problémák esetén természetesen javasolt egy ortopéd szakorvossal konzultálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9418139002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása