Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Kerékpározás hosszabb kihagyás után

2024. április 30. - Krisztián és a sport

A hobbi kerékpárosok körében általános, hogy szeptember-október végére, ahogy egyre hidegebbé válik az időjárás, a bringák szépen lassan bekerülnek a tárolóba vagy a garázsba és jellemzően egészen március végéig vagy április elejéig ott pihennek. 

kihagasi_cherry-blossom-1716757_1280.jpg

Sajnos elég gyakori, hogy ebben az időszakban az edzések – pláne a kerékpározáskor leggyakrabban használt izomcsoportokat érintő mozgások – száma jelentősen megcsappan, ezért, ha az említett naptár szerint bringázunk, akkor a szezon kezdetén könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy a teljesítményünk erősen visszaesett. Mi történik ilyenkor és hogyan előzhetjük meg?

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki április közepén, az első napsütésre bringát ragadott és több hónap kihagyás után elindult az egyik kedvenc útvonalán, de egy egészen kellemetlen élményben volt része.

A lábak hamar elfáradtak, túl gyorsan fogyott a levegő és az emelkedőkre – amik nemrég simán mentek – csak sokkal nagyobb erőfeszítéssel jutottam fel. A kör végén pedig nemhogy elmaradt a „jót mentem, jól elfáradtam” érzés, hanem egy abszolút negatív élményben volt részem. Továbbá bónuszként, egy-két napig a nyereg okozta kisebb fájdalom és izomláz is gyötört.

Hogyan fordulhat ez elő? Mi történik a szervezettel, ha hosszabb időre leszállunk a bicikliről? Hogyan előzhetjük meg a teljesítmény visszaesését, továbbá mit tehetünk, ha több hónapra leszállunk a nyeregből, de szeretnénk minél hamarabb visszanyerni a korábbi edzettségi szintünket?

Egy kis eltunyulás

Történjen önszántunkból, vagy egy sérülés miatt, ha huzamosabb ideig hanyagoljuk a tekerést, arra a szervezetünk szinte azonnal reagál.

Értelemszerűen, minél több idő telik el, az edzettségünk annál jobban csökken és egyre nehezebb lesz visszaállítani a kívánt szintre. Ahogy telnek a hetek, számos változás megy végbe a testben, köszönhetően az edzések okozta kihívások megszűnésének:

 

  • A vérplazma és a vörösvértestek térfogatcsökkenésének eredményeként csökken a vér mennyisége. Ezzel együtt csökken az oxigénszállítási képessége, valamint a szív kevesebb vérrel telik meg és az ütések során szintén kevesebbet pumpál.
  • Mivel kevesebb oxigén jut az izmokhoz, csökken a VO2 MAX érték, körülbelül 6-20%-kal.

 

VO2 MAX: Az érték, ami megmutatja, hogy a szervezet maximálisan mennyi oxigént tud szállítani és felvenni. Segítségével jól megítélhető a sportolók edzettségi állapota. Értékét számos tényező befolyásolja: függ az életkortól, a genetikai adottságoktól, az edzettségi szinttől, a szív és érrendszer, a légzőszervek, valamint az izmok állapotától, amelyek az oxigént fel fogják venni. Leghatásosabban állóképességi edzéssel fejleszthető.

 

  • Redukálódik az izmok oxigénfelvevő képessége, mivel csökken a körülöttük található kapillárisok sűrűsége.
  • A vér alacsonyabb oxigénszintje miatt a szervezet próbál kompenzálni a pulzus emelésével. Emiatt a korábbihoz hasonló teljesítmény eléréséhez a pulzus 5-10 %-kal is emelkedhet. Ez nagyobb erőkifejtés esetén lassabban történik, majd utána a pulzus lassabban is csökken.
  • Csökkenhet a szív bal kamrájának vastagsága, ami befolyásolja a pumpált vér mennyiségét.

 

Láthatjuk, egyáltalán nem véletlen, ha egy több hónapos kihagyás után ugyanott akarjuk folytatni, ahol abbahagytuk, de csak egy nagyon siralmas edzőkörrel sikerül bővítenünk a Strava oldalunkat. Következő bejegyzésünkben megnézzük, mit tehetünk ez ellen.

Carl képét a Pixabay-ről töltöttem le. 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9418394053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása