Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Így ellenőrizd a kerékpárod műszaki állapotát!

2024. május 01. - Krisztián és a sport

 

Bátran kijelenthetjük, hogy a télnek végérvényesen vége. Újra visszatért a jó idő, kabátra, sálra nincs már szükség, előkerültek viszont a futócipők és a kerékpárok. A téli tárolás (vagy épp a hóban, latyakban való használat után) azonban nem érdemes azonnal nekiindulni az útnak, szükség van egy kis ellenőrzésre és gondoskodásra. Bejegyzésünkben sorra vesszük, miket kell mindenképp átnézni a bringán az első tekerés előtt.

tavaszi-ellenorzes-bicycle-1850008_1280.jpg

Még mielőtt

Nem került ugyan a listára, mivel nem a kerékpár része, de tudni kell, hogy az anyag öregedése miatt a bukósisakunkat is javasolt néhány szezononként cserélni, hogy a gyártók által meghatározott védelmet nyújthassa.

Most pedig jöjjön a lista!

 

Fékek

Akár hagyományos V-fékek, akár tárcsafékek vannak kerékpárunkon, mielőtt elindulunk, mindenképp ellenőrizzük a fékbetéteket, azok kopása ugyanis balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

A kopott, elhasználódott fékbetéteket mindenképp cserélni kell, ami akár otthon is elvégezhető művelet, azonban a betétek cseréjét követően a fékek beállítása sem maradhat el, amit hozzá nem értőknek érdemes szakemberre bízni.

A fékbetétek mellett a fékeket működtető bovdenek ellenőrzése is kötelező. Amennyiben akár az első, akár a hátsó törött, szakadt, rozsdás vagy kirojtosodott, mindenképpen cseréljük le. Szintén érdemes felkeresni egy műhelyt akkor, ha a kerékpárunkon hidraulikus tárcsafék van felszerelve és a fékkar behúzásakor még jó fékbetétekkel is gyenge a fékhatás, mivel ebben az esetben a fékrendszerben lévő folyadék lehet levegős vagy kevés.

 

Hajtás és lánc

Nagyon sokan méltatlanul keveset foglalkoznak kerékpárjuk láncával, pedig az egyik legfontosabb alkatrész, amely igen komoly erőhatásoknak van kitéve.

Tavasszal egy tisztítás, majd egy kenés abszolút kötelező, mind az első, mind a hátsó lánckerekeken és magán a láncon, amelyet szezonban is érdemes tisztán tartani és ápolni.

Ennek egyik oka az, hogy ezzel növelhető az élettartama, másrészt egy elhanyagolt, megnyúlt lánc tönkreteheti a hajtás egyéb elemeit, sőt, a váltást is.

Azt, hogy a láncunk mikor csereérett, egy speciális láncnyúlásmérő eszközzel tudjuk megmérni, de minden szervizben segítenek benne. Azt is meg tudják nekünk mondani, hogy a görgők és a lánckeréksor milyen állapotban van, szükséges-e azok cseréje. Egy lánc cseréje akár otthon is megoldható, ha azonban bizonytalanok vagyunk, forduljunk inkább profikhoz.

 

Gumik

Két dolgot mindenképp javaslunk megvizsgálni a gumikon. Az egyik, hogy a megfelelő nyomás van-e bennük.

Minden gyártó feltünteti a gumik oldalán az ajánlott nyomástartományt, ezt érdemes betartani és nem csak az első, de jóformán minden tekerés előtt ellenőrizni.

A másik ellenőrizendő dolog a futófelület és a gumik oldalfala. Amennyiben a gumink erősen kopott, netán az öregedéstől töredezett vagy ki van hasadva, mindenképp a cseréjét javasoljuk. Otthon is viszonylag egyszerűen megoldható feladat, ami nem csak egy defekt bosszúságától, de balesetveszélyes helyzetek kialakulásától is megkímélhet minket.

 

Természetesen vannak további elemek (középcsapágy, tengelyek, váltó és annak bovdenezése) egy kerékpáron, amelyeket érdemes időnként ellenőrizni, illetve egy kis- vagy nagygenerál keretében ellenőriztetni, azonban a fentieket mindenképpen ajánljuk otthon is, hogy ismerjük bringánk állapotát. Nem csak tavasszal, de használat előtt rendszeresen.

 

Pexels képét a Pixabay-ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7218394791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.05.02. 09:12:26

Bocs, de a tél hogy jön ide? Még mindig vannak olyan kényeskedő emberek, akik a naptárra hivatkozva nem ülnek biciklire? ;)
süti beállítások módosítása