Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Szezonális sporttáplálkozás a téli időszakban

2022. december 06. - Krisztián és a sport

A hideg idő beköszöntével a legtöbb kültéri sportágban véget ért a versenyszezon, de ez a profi sportolóknál korántsem jelenti azt, hogy több hónapos pihenés következik. Sokaknál ilyenkor kezdődik a téli alapozás időszaka, amely nélkül nem lehet teljes a felkészülés a következő évi megmérettetésekre. A teljes leállás nem javasolt az amatőröknek sem, még akkor sem, ha az embernek extra motivációra van szüksége ahhoz, hogy kimozduljon a kanapéról és a finom ünnepi ételek bűvköréből.

A kulcsszó: szezonalitás

Apropó ünnepi ételek. Alapigazság, hogy egy egész év teljesítményét, diétáját nem 2-3 „csalónap” vagy pár extra szelet sütemény fogja tönkretenni. Senkit sem szeretnénk arra kérni, hogy tagadja meg magától az ünnepi finomságokat, de ebben az időszakban is lehet úgy táplálkozni, hogy ne kelljen csalódottan állni a mérlegen januárban.

A téli időszakban - úgy ahogyan az év többi részében is - a fenntartható diéta és sporttáplálkozás alapja a szezonalitás.

Bár ilyenkor talán szűkösebbnek érezzük a zöldség- és gyümölcsfelhozatalt, ha jobban megnézzük, igazi tápláló kincseket találhatunk a boltok polcain, amelyek hozzájárulnak immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez, ezáltal formánk fenntartásához.

A téli zöldségek általában a magasabb cukortartalmuk miatt tudnak ellenállni a fagyos időjárásnak, de ettől a cukortól nem szabad megijedni. A téli zöldségekben található összetett szénhidrátokra szüksége van a testünknek, arról nem is beszélve, hogy ezek mellett sok-sok értékes vitamint és tápanyagot is tartalmaznak.

Zöldségekből is finomat!

Nézzük a legfontosabb, télen is könnyen és olcsón beszerezhető zöldségeket!

Cékla

60_beetroot-gc598a8a49_1280.jpg

Kellemesen édeskés, kissé földes és diós ízű, könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben, A-, B- és C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz. Fogyasztható nyersen is, például salátákba reszelve, de igazi ünnepi ételt is varázsolhatunk belőle a karácsonyi asztalra.

Langyos sült céklasaláta: A céklákat mosás után egészben, alufóliába csomagolva süssük meg a sütőben. Amikor már kihűlt annyira, hogy meg tudjuk fogni, hámozzuk meg és vágjuk fel rusztikus darabokra. Szórjunk rá egy kis sót, locsoljuk meg olívaolajjal és morzsoljunk rá kecskesajtot vagy fetát. Aprított mentalevelekkel, esetleg gránátalma-magokkal megszórva még szebb lesz a végeredmény!

Kelbimbó

60_brussels-sprouts-gde81f5f52_1280.jpg

A káposztafélék általában is nagyon hasznos táplálékaink, a bimbóskel azonban közülük is kiemelkedik magas tápértékével. Kalóriatartalma igen alacsony, vitamin- és ásványi anyag-tartalma azonban jelentős: C- és B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm gazdag forrása. Elsősorban gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunerősítő és emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki.

Aki nem szereti a kelbimbót, általában arra panaszkodik, hogy keserű, de ez csak akkor van így, ha nem megfelelő időben szüretelték. A kelbimbó akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a fagy, ilyenkor a legédesebb.

Édes-sós mázas kelbimbó: a kelbimbót blansírozás után csöpögtessük le. Egy nagyobb serpenyőben pirítsunk aprított húsos szalonnát vagy sonkát, majd forgassuk bele a kelbimbókat és süssük együtt is, amíg szép aranybarna színt kapnak. Még langyos állapotban csorgassunk rá egy kanál mézet vagy balzsamecet-esszenciát és forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja.

Sütőtök

60_pumpkins-ga70364fce_1280.jpg

A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag zöldség. A benne lévő ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy, mint a sütőtök magjában található cink. Számos módon felhasználható: levesekben, salátába, de köretként is hozzájárul a téli táplálkozásunk színesítéséhez.

Melengető sütőtökleves: Olívaolajon pirítsunk meg egy kis fej hagymát, majd adjunk hozzá sárga currypasztát. Adjuk hozzá a sült tök kikapart belsejét, majd engedjük fel zöldségalaplével vagy húslevessel. Turmixolás után gazdagíthatjuk egy kis tejszínnel, de ez a lépés ki is hagyható. Tálaláskor szórhatunk a tetejére pirított tökmagot vagy sonkachipszet.

Nem lehetetlen tehát télen sem energetizáló, vitamindús, ám mégis finom zöldségeket enni, hogy fittek maradjunk a tavaszi-nyári szezonra.

-Rita-�‍� und � mit ❤ , congerdesign és Alexa képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7517996370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása