Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

A maraton a párizsi olimpián

2024. augusztus 02. - Krisztián és a sport

Megkezdődött a 2024-es Párizsi olimpia, ami már az első érmek kiosztása előtt, rögtön a megnyitójával a figyelem középpontjába került. Még számos izgalmas versenyszám hátra van, mi viszont a versenykiírás legvégére tekintünk, ugyanis a legutóbbi olimpiákhoz hasonlóan a maratonfutás is az utolsó versenynapokon kerül megrendezésre. Lássuk, mit tartogat a 2024-es olimpia maratoni versenyszáma!

paris2024_marathon_route.jpg

forrás: Paris 2024

A maratoni távon a versenyzők augusztus 10-én és 11-én reggel 8 órakor rajtolnak el Párizs belvárosában. Rendhagyó módon a szombaton rendezik a férfi, vasárnap pedig a női mezőny versenyét, utóbbi egyben az olimpia atlétikai versenyszámainak lezárása is lesz.

Párizs utcáin

Az olimpia 42,195 kilométere a francia főváros kilenc kerületén vezet keresztül. A pálya rajt- és célvonala nem egyezik meg, a versenyzők nem fognak egyes szakaszokon többször végigmenni.

A férfi és női versenyszámok megcserélésének oka, hogy még jobban bemutassák és kiemeljék a női atléták teljesítményét, valamint összefügg a kijelölt útvonallal is, amit a francia forradalom egyik meghatározó pillanata, az 1789. október 5-én történt versailles-i női menet ihletett.

Ezen a napon 6-7000 párizsi nő gyűlt össze a Hôtel de Ville előtt a kenyér magas ára ellen tiltakozva és forradalmárokkal kiegészülve Versailles-ba vonultak, hogy kényszerítsék XVI. Lajos királyt, térjen vissza Párizsba. Törekvésük a palota ostroma után másnap sikerrel is járt.

A nők menetére emlékezve a maraton útvonala is a Hôtel de Ville elől indul és érinti a Versailles-i palotát, majd Párizs legismertebb műemlékei mellett halad el.

Ahogy az a képen található szintrajzon is látszik, a város domborzati adottságainak köszönhetően a táv közepén több emelkedő is vár a versenyzőkre, ezért sokan a nehezebbek közé sorolják ezt a 436 méter emelkedést és 438 méter ereszkedést (a legmeredekebb lejtő 13,5%-os lesz) tartalmazó útvonalat, ami meglepheti az atlétákat és befolyásolhatja a verseny kimenetelét.

Kiegészítő programok

A verseny másik rendhagyó eseménye a Marathon pour Tous, aminek célja, hogy közelebb hozza az amatőr futókat és a szurkolókat az olimpia élményéhez. A rendezvény keretében 20024 amatőr sportoló teljesítheti a versenyzőkével megegyező maratoni pályát augusztus 10-én este kilenc órás kezdéssel. A szervezők egy rövidebb, 10 kilométeres pályát is kijelöltek, ahol szintén 20024 hobbista roboghat majd végig.

Esélyek

A legnagyobb figyelem a kenyai Eliud Kipchoge felé irányul, akinek kimondott célja, hogy sorozatban harmadik olimpiai aranyát is megnyerje.

Kipchoge rekordbeállítását azonban többen is megnehezíthetik. A mezőnyben lesz még honfitársa Benson Kipruto, aki idén már megnyerte a tokiói, bostoni és chicagói maratont is, valamint az idei év legjobb időreménye (2:02:16) is az övé. Az etióp csapat színeiben rajthoz áll még Kipchoge régi riválisa, Kenenisa Bekele, valamint 2022. világbajnoka, Tamirat Tola is, akik jó teljesítménnyel szintén izgalmassá tehetik a versenyt.

A női rajtlistán természetesen szerepel a tokiói aranyérmes Peres Jepchirchir, aki szintén esélyes a címvédésre.

Neki sem lesz azonban könnyű dolga, mivel olyan erős kihívókkal kell felvennie a versenyt, mint Tigist Assefa, aki a tavalyi évben világrekordot javított (2:11:53), vagy Sifan Hassan aki csak 2023-ban debütált maratoniban, de már az övé a táv második legjobb ideje (2:13:44, Chicagoban). Mindképpen számolni kell még Hellen Obirivel is, aki szintén tavaly debütált a távon és első futásával megnyerte a 2023-as Boston maratont, aminek címét az idei évben meg is védte és még hozzátett egy győzelmet New Yorkban.

Izgalmas és szoros versenyek várhatóak tehát egy kissé szokatlan útvonalon, amelyet a vélhetően meleg időjárás sem tesz majd könnyebbé.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr8218458957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása