Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Kathrine Switzer, a női futás úttörője

2024. április 01. - Krisztián és a sport

Kathrine Switzer 1947. január 5-én született a németországi Ambergben, és már gyermekkorától kezdve a futás volt a szenvedélye. Neve leginkább az 1967-es bostoni maratonon való történelmi jelentőségű futásáról lett ismert, ő volt ugyanis az első nő, aki versenyen teljesítette a maratoni távot. Közel sem volt azonban olyan egyszerű dolga, mint a mai futóknak.

boston_marathon_3-part_press_quality_3.jpg

(Forrás)

Mégpedig azért nem, mert a ’60-as években kizárólag férfiaknak engedélyezték a részvételt a maratoni távon, mivel úgy hitték, a női szervezet nem képes ekkora igénybevételre. Kathrine Switzer azonban nem így gondolta. 1967-ben, 20 évesen, a monogramját használva, K. V. Switzer néven regisztrált a bostoni maratonra, így sikerült észrevétlenül beneveznie. A versenybírók számára már csak a verseny alatt vált nyilvánvalóvá, hogy nőként fut.

Észlelve a trükköt, Jock Semple, az egyik versenybíró megpróbálta fizikailag eltávolítani őt a mezőnyből, azonban Switzer elszántsága, valamint barátja és más férfi futók támogatása megakadályozták, hogy a túlbuzgó Semple kizárja őt a versenyből.

 

Tudtad? A Boston maraton az olimpiai maratonfutás után a legnagyobb hagyományokkal rendelkező maratoni esemény. A versenyt minden évben a Patriot's Day-en, április harmadik hétfőjén rendezik meg, amikor a mezőny Hopkintonból indulva fut a bostoni célba.

 

A szervezők tévedtek a nők hosszútávú versenyektől való távoltartását illetően. Az azonban bizonyos, hogy a maratoni távra való felkészülés – biológiai nemtől függetlenül – komoly tudatosságot igényel a sportolóktól, legyenek azok profik vagy amatőrök.

A verseny előtti hetekben a megfelelő táplálkozás és a személyre szabott igényeknek megfelelően alkalmazott étrendkiegészítők mind-mind hozzájárulnak a tökéletes formaidőzítéshez. A felkészülés edzései során – főleg a hétvégi hosszú futásokon – érdemes több olyan terméket tesztelni magunkon, amelyeket később a versenyen a frissítésnél szeretnénk használni. Azt már mondanunk sem kell, hogy ahogyan vadiúj cipőben sem futunk versenyen, teljesen ismeretlen termékkel sem frissítünk, mert nem tudhatjuk, hogyan reagál a szervezetünk az adott termék összetevőire.

Kathrine Switzernek az első hivatalos maratonján valószínűleg nem sok fölös energiája maradt a tudatos frissítésre, szerencsére azonban így is sikerült lefutnia a távot. Az eset széles körű figyelmet keltett, és nagy vitákat váltott ki a nemek közötti egyenlőségről a sportban.

A bostoni úttörő futását követően Switzer továbbra is fáradhatatlanul kampányolt azért, hogy a hosszútávfutás a nők számára is befogadó sportággá váljon. 1972-ben részt vett a New York City Marathonon, és lenyűgöző, 3 óra 7 perces idővel ért célba.

Switzer érdekérvényesítő tevékenysége túlmutatott saját sporttevékenységén, kulcsfontosságú szerepet játszott ugyanis abban, hogy a női maratoni futás bekerült az olimpiai játékok programjába. A női maraton 1984-ben debütált a Los Angeles-i olimpián és jelentős mérföldkövet jelentett a női sportok történetében. Munkája elismeréseként Switzer számos kitüntetést és díjat kapott, többek között bekerült a National Women's Hall of Fame és a Running USA Hall of Champions csarnokába.

Kathrine Switzer öröksége ma is inspirálja a sportolókat és az aktivistákat egyaránt. Bátorsága, elszántsága és az egyenlőség iránti rendíthetetlen elkötelezettsége kitörölhetetlen nyomot hagyott a sport világában.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr918368495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása