Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Elhunyt a maratoni futás világcsúcstartója

2024. február 15. - Krisztián és a sport

A hosszútávfutás egyik állócsillaga hagyott itt minket vasárnap: elhunyt Kelvin Kiptum Cheruiyot, a maratoni táv világcsúcstartója.

116_kelvinkiptum.jpg

forrás:olympics.com

Kelvin Kiptum helyi idő szerint február 11-én, vasárnap este szenvedett halálos autóbalesetet Kenyában, az Eldoret és Kaptagat településéket összekötő útszakaszon. A futó halálhírét a rendőrség, majd később Ababu Namwamba kenyai sportminiszter is megerősítette. A balesetben elhunyt még a világcsúcstartó jelenlegi edzője, Gervais Hakizimana, valamint súlyosan megsérült az autó harmadik, női utasa.

A rendőrségtől kapott információk alapján, csak az atléta által vezetett autó volt érintett a balesetben, ami vélhetően nagy sebességgel haladt, majd lesodródott az útról és egy fának csapódott. A világcsúcstartó és edzője a helyszínen életüket vesztették, az autó harmadik utasát pedig kórházba szállították.

Felkészülés rövidebb távokon

Kiptum (teljes nevén Kelvin Kiptum Cheruiyot) mielőtt 2022 decemberében Valenciában berobbant a maratonfutás világába, félmaratoni távon bontogatta szárnyait.

Az 1999-ben született kenyai atléta 2013-ban, 13 éves korában indult először félmaratonon hazájában, ahol 10. helyen ért célba, majd 2018-ban itt szerezte meg első győzelmét is, 62:01-es idővel.

A nemzetközi porondon 2019-ben mutatkozott be és Európa-szerte számos versenyen indult ezen a távon. 2020-ban még mindig félmaratonokon állt rajthoz (legjobbja 58:42), de már készült, hogy pályafutását a klasszikus maratoni távon folytassa. Edzőjével, a balesetben szintén elhunyt korábbi akadály- és hosszútávfutó Gervais Hakizimanával az említett valenciai maraton előtt vette fel a kapcsolatot, ekkor kezdett el az ő útmutatásai alapján készülni karrierjének következő szakaszára.

Maraton

Először 2022-ben, Valenciában állt rajthoz maratoni távon, ahol kisebb meglepetésre első helyen ért célba. 2:01:53 idejével, ami nem csak a világ negyedik legjobb ideje és legjobb maratoni debütálása volt, de ő lett a harmadik (Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele mellett), aki beért 2:02:00 alá.

Második versenyén, a 2023 áprilisában rendezett London maratonon folytatta, ahol abbahagyta: a 2:01:25-ös idejével megnyerte a versenyt, új versenyrekordot állított fel, a legjobb maratoni időeredmények tekintetében pedig feliratkozott a második helyre.

Még mindig csak 23 éves volt, amikor 2023. október 8-án megnyerte a Chicago maratont, elképesztő 2:00:35-es idővel. Ezzel az időeredménnyel új világrekordot állított fel és a sportág történetében ő lett az első, aki hivatalosan is 2 óra 1 percen belül teljesítette a maratoni távot.

Voltak még tervei

Kelvin Kiptum Cheruiyot 24 évet élt.

Rövid pályafutása során 3 maratoni versenyen indult és mindegyiket megnyerte.

Mindhárom hivatalos időeredménye a sportág hat legjobbja között szerepel. Ebből egyik a világrekord, amit tervei szerint az áprilisi Rotterdam maratonon szeretett volna tovább javítani és első hosszútávfutóként hivatalos versenyen is 2 órán belülre kerülni. Ez az álom azonban, ahogyan ez a példátlanul gyors és eredményes karrier is, vasárnap szertefoszlott.

 

Kelvin Kiptum

1999-2024

 

Nyugodjon békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7518326493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása