Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Magyar rekorddöntés Andalúziában

2023. február 26. - Krisztián és a sport

Február 19-én rajtolt el a Sevilla Maraton (ZURICH Maraton de Sevilla), a verseny, amely köszönhetően Szabó Nóri időeredményének, egy ideig biztosan szerepelni fog a magyar futósport nagykönyvének első oldalán. Ezen a téli vasárnapon ugyanis a hazai női maratonfutás 27 éves rekordja dőlt meg.

70_seville-g6daf0f60d_1280.jpg

Szabó Nóri nagyot dobbantott és egy kimagasló 2:28:25-ös időeredménnyel kezdte meg a 2023-as maratoni szezonját. Ezzel a futásával 25 másodperccel javította meg Földingné Nagy Judit 1996-ban, Berlinben felállított magyar rekordját, ami 27 évével az egyik legrégebben fennálló országos csúcs volt.

Földingné Nagy Judit korábbi csúcstartó a magyar hosszútávfutás egyik meghatározó alakja: 14 szeres magyar bajnok maraton, félmaraton és mezei futás versenyszámokban, 2012-ben Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres olimpikon. 1996-ban Atlantában 36-dik, 2000-ben Sydney-ben pedig 17-dik helyezést ért el maratoni távon. 1 órás futás versenyszámban 17.052 méterrel jelenleg is ő a magyar csúcstartó.

Természetesen Szabó Nóri ezzel az egyéni rekord sorban található eredményét is átírta, amit utoljára nem is olyan régen, tavaly októberben javított meg (2:30:31). Vasárnap Sevillában ezt több mint két perccel sikerült felülmúlnia. Egy igazán kiemelkedő eredmény, mindjárt az év elején és még hátra van többek között a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság, amelynek szervezői épp a napokban hirdették ki a maratoni táv útvonalát.

Az országos rekord megdöntése mellett az összetett női rangsor 12. helyen végzett, a Sevilla Maraton női versenyét a kenyai Jackline Chelal nyerte egy 02:20:29-es futással.

Még több Szabó Nóri: ha kíváncsi vagy még egy-két érdekességre, akkor csekkold Szabó Nóri Instagram oldalát és a róla készült dokumentumfilmet, ami minden amatőr futónak kötelező darab.

 

Az Andalúz fővárosban rajthoz állt Csere Gáspár Hammer Nutrition nagykövet is, aki egy spanyolországi edzőtábor és egy sikeres félmaraton (Santa Pola) után érkezett Sevillába. 02:18:53-as eredménnyel zárta a versenyt, ami elmondása alapján messze elmaradt a várakozásoktól. A táv első háromnegyedében megfelelő tempóban tudott futni, de sajnos egészségügyi problémák miatt ezt nem sikerült a végéig tartania, viszont nem adta fel és kemény küzdelem után befejezte a vasárnapi versenyt, amit egy „érzelemdús és kissé hektikus” menetként jellemzett.

Szeretnéd követni Gáspárt? A Facebookon és az Instagramon egyaránt megtalálod.

Gratulálunk!

Bronisław Dróżka képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr5818058976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása