Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Történelmi eredmények a Barkley maratonon

2024. július 01. - Krisztián és a sport

Az idén is rajthoz állt az ultrafutók apró csoportja, hogy megpróbálják teljesíteni a világ egyik legembertpróbálóbb, legtitkosabb és talán legfurcsább ultra futását, a Barkley maratont. Nem csak teljesítették, de idén történelmi eredmények születtek.

 A következő két bejegyzésünkben röviden bemutatjuk a Barkley maraton történetét, valamint azt, hogy miért tartják sokan ezt a versenyt a világ legnehezebb kihívásának.

A legendák szerint Gary ”Lazarus Lake” Cantrellt, a verseny atyját és főszervezőjét egy szökési kísérlet ihlette meg. Ezt James Earl Ray követte el, amikor hatodmagával próbált megpattanni a Pennsylvania államban található Brushy Mountain State Penitentiary börtönből.

garycantrell-marathon-barkley1_h.webp

Gary „Lazarus Lake” Cantrell (forrás)

Szökésének egyik érdekessége, hogy James Earl volt Martin Luther King Jr, a híres emberi jogi aktivista gyilkosa, a másik, hogy az elfogásáig eltelt 60 óra alatt mindössze 8 mérföldet sikerült megtennie az erdővel borított hegyi terepen. Ez az idő-távolság arány tetszett meg Cantrellnek, amikor kitalálta, hogy megrendezi a Barkley maratont, mivel ennyi idő alatt egy ultrafutó sokkal nagyobb távolságot is megtehet.

55-100

A Barkley először 1985-ben rajtolt el 13 indulóval a Tennessee államban található Frozen Head State Parkból és szépen lassan legendává vált. Egy 100 mérföldes szörnyeteg, amit indulása óta csak 17-en teljesítettek. Sokan nem is tartják igazi ultramaratonnak, „csak” egy túlélő versenynek rendhagyó szokásokkal és szabályokkal.

A versenytáv kezdetben 55 mérföld hosszú volt, amit először 1989-ben teljesítettek, Cantrell akkor növelte a távot 100 mérföldre, ami újra feladta leckét az indulóknak. Az új, megemelt távot csak 1995-ben sikerült először teljesítenie, egyetlen versenyzőnek. 

5 kör

A verseny minden évben a Frozen Head State Parkban zajlik, ahol a szervező egy 20 mérföldes pályát jelöl ki, amin ötször kell végigmenni, úgy, hogy a szintidő körönként 12 óra.

Az útvonal évente változik, ezzel biztosítva, hogy kellően nehéz legyen és a korábbi tapasztalatok se segíthessék az indulókat. Természetesen, ha az útvonalra gondolunk, akkor ne kiépített turistautakat vagy kisebb hegyi ösvényeket képzeljünk el, hanem egy vonalat a térképen, keresztül az érintetlen vadonon, közel 18.000 méter teljes szintemelkedéssel a 100 mérföldes távon.

23xp-marathon-superjumbo.webp forrás

A versenyen semmilyen GPS-el rendelkező eszköz vagy óra használata nem engedélyezett. Az indulóknak csupán egy térkép és egy iránytű áll rendelkezésére, hogy követni tudják az útvonalat és a szervezőktől kapnak egy egyszerű digitális órát, ami segít betartani ez időlimitet.

Nincsenek nézők, a versenyzők nem használhatnak segítőket, a 20 mérföldes körön csak két helyen vehetnek fel vizet, ezen kívül csak a kör elején feltankolt és magukkal cipelt frissítőket használhatják. Egészen egyedi módon, a versenyzők az útvonalon elhelyezett könyvekből kitépett lapokkal igazolják, hogy a kijelölt versenyútvonalon haladtak.

Figyelembe véve a körülményeket, egyáltalán nem meglepő, hogy eddig a közel 800 indulóból mindössze 17-en teljesítették a 100 mérföldes távot. Voltak olyan évek, amikor egyáltalán nem volt befutó. A gyilkos terepnek, a segítség hiányának és a szintidőnek köszönhetően a legtöbben idejekorán kimerülnek, eltévednek, vagy nem találják meg a könyveket és kifutnak az időből. Például az idei versenyen a 40 indulóból csak 22 kezdte meg a második kört.

Ez azonban még szokványosnak mondható, nem ettől lett különleges a 2024-es verseny. Sorozatunk második részéből kiderül, mitől vált 2024. különleges évvé a Barkley történetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9118438903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása