Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Vasaloppet, a tradicionális svéd sífutóveseny

2024. február 29. - Krisztián és a sport

Több mint 100 évre visszatekintő történelmével és embert próbáló 90 km-es távjával a Vasaloppet nem csak Svédország egyik legfontosabb téli sportlátványossága de a világ legnagyobb hosszú távú, klasszikus stílusú síversenye is. Nem véletlen, hogy az indulás óta már több mint egymillió síelő küzdötte magát végig az embert próbáló távon, köztük pedig jó néhány veterán is akad.

 

Tradíciók

Az első versenyt Anders Pers újságíró a Vestmanlands Läns Tidning 1922. február 10-i számában megjelent cikkét követően rendezték meg. Ebben a cikkben Pers felvetette egy hosszútávú sífutó verseny ötletét, amely emléket állít Svédország első királya, Gustav Eriksson Vasa síléceken megtett 1521-es útjának. Svédország egyik legnagyobb napilapja, a Dagens Nyheter már másnap leközölte Anders Pers cikkét, a szerkesztőség támogatását fejezte ki, valamint felajánlott 1000 svéd koronát a verseny költségeinek fedezésére.

Az első eseményen a 139 nevezőből végül 119-en álltak rajthoz a Sälenben található Berga falu mellett, hogy megtegyék a 9 skandináv mérföldes távot Moráig. Több mint hét óra elteltével Ernst Alm győzött klubtársa, Oskar Lindberg előtt.

118_sved_sifutas.jpeg

Forrás

Tudtad? A skandináv mérföld (norvégul és svédül: mil) egy kizárólag Norvégiában és Svédországban elterjedt hosszúsági egység. A szabvány szerint 1 mil 10 kilométert (6,2 mérföldet) jelent. A szó ugyanabból a római forrásból származik, mint az angol mile. Norvégiában és Svédországban a nemzetközi mérföldet hivatalosan "angol mérföldnek" (engelsk mil) nevezik, bár néha csak az angol mile szóval hivatkoznak rá. Azokban a helyzetekben azonban, ahol félreértések adódhatnak, a skandinávoknál gyakoribb, hogy a távolságokat a hivatalos SI-egység kilométerrel írják le.

 

Történelem

A XVI. század elején Svédország Dániával állt unióban, amelyben az erőszakos II. Kristian dán király uralkodott. Vele szemben azonban nagy volt az elégedetlenség, Gustav Eriksson szembe is szállt az uralkodóval, amiért bebörtönözték Dániában. Gustav azonban megszökött, üldözőkkel a nyomában Svédország északi része felé indult és útja során a dánok elleni lázadásra buzdított mindenkit.

118_vasa.jpg

Forrás

Morában beszédet intézett a helyiekhez, akik azonban addig hezitáltak, amíg Gustav tovább indult, ezúttal azonban nyugatra, Norvégia felé. A falu lakói végül döntésre jutottak és két legjobb síelőjüket küldték Gustav után, akit Sälen közelében találtak meg.

Rábeszélték, hogy térjen vissza Morába és vezesse a harcot a dán király ellen. Gustav Eriksson végül egyesítette a királyságot és Gustav Vasa néven ő lett Svédország első királya. A svéd tradíciók szerint Sälen nemcsak a világ legnagyobb futóversenyének, hanem Svédország egész történelmének kiindulópontja is.

Napjainkban

A Vasaloppet és annak 90 km-es klasszikus útvonala tradícióvá vált. A hagyományosan minden év márciusának első vasárnapján rendezett sífutóverseny köré mára több kísérőversenyt is rendeznek. A Vasaloppet téli sífutó hete és a Vasaloppet nyári hegyikerékpáros és futó hete minden évben közel 100 000 regisztrált résztvevőt vonz.

A 90 km-es táv bőven tartalmaz szintkülönbséget is – az útvonal 25%-a emelkedő… - ezért a kihívásnak való megfelelés folyamatos edzést és gondos felkészülést igényel, amelynek része az alaposan megtervezett frissítés is. Ennek tradicionális eleme a blåbärssoppa, azaz a klasszikus svéd áfonyaleves, amely fekete áfonyából készült sűrű, édes leves, amelyet hidegen és melegen egyaránt fogyasztanak. Az Ekströms nem csak a svéd királyi udvar, de 1958. óta a Vasaloppet áfonyaleves-beszállítója is.

Természetesen a szükséges energia- és elektrolitutánpótlás, valamint hidratálás ma már sokkal hatékonyabb módon is megoldható, így a versenyzők különféle energiaszeletekkel, zselékkel és italokkal is készülnek a versenyre. Ezek mellett persze eleget tesznek a hagyományoknak is: a Vasaloppet téli hetének minden résztvevője átlagosan valamivel több mint 0,6 liter áfonyalevest iszik meg.

A verseny szórakoztató, a táj pedig varázslatos, ezért a televíziós közvetítés is hamar népszerűvé vált. Az SVT, a svéd állami televízió napjainkban már hatalmas stábbal és 47 kamerával közvetíti a versenyt, amelyet átlagosan kétmillió tévénéző követ.

 

Ha valaki kedvet kapott hozzá, elkezdheti a felkészülést a következő évre. Mondjuk azzal, hogy megnézi az idei versenyt, amelyet most vasárnap, március 3-án rendeznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr6818342781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása