Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Megfelelő táplálkozás a síelés alatt

2023. december 28. - Krisztián és a sport

Egy kellemes síeléshez nem elég csupán hó, megfelelő felszerelés és egy síbérlet. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a pályákon és a téli vakáció kellemes legyen, oda kell figyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. Posztunkban ennek alapjait tekintjük át. Spoiler: a hütték ételkínálata közel sem optimális.

 

Csúszás előtt

A síelés komoly fizikai igénybevétel, pláne, ha szezononként csupán egyszer, pár napra tudunk elszabadulni az íróasztal mellől, ezért megfelelően fel kell rá készülni.

Érdemes már pár héttel előtte néhány erősítő és nyújtó gyakorlattal felkészíteni a testünket, valamint alaposan bemelegíteni, mielőtt nekivágunk a lejtőknek.

109_man-498473_1280.jpg

Oleksandr Pyrohov képér a Pixabay -ről töltöttem le. 

Már ezeket is sokan kihagyják, hát még a megfelelő reggelit, ami kulcsfontosságú lehet abban, hogy energikusnak érezzük magunkat egész nap. Az ideális reggeli fehérjék mellett lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek egész napra feltöltenek energiával. Jöhetnek a sovány joghurtok, sajtok és felvágottak, valamint a teljes kiőrlésű gabonák különféle formákban.

Érdemes lehet egy csésze kávét vagy teát is elfogyasztani, mert amellett, hogy finomak, jótékony hatással vannak a koncentrációra is.

Napközben

Érdemes tápanyagdús rágcsálnivalókkal is készülni a hegyen töltött napra, amelyek könnyen elférnek a kabátzsebben és akár egy felvonózás közben is elmajszolhatóak. A jó minőségű energiaszeletek hosszan tartó energiát kínálnak gyors cukorsokk helyett, de jó választás lehet az aszalt gyümölcs és a különböző olajos magvak is.

Aki járt már sípályán az pontosan tudja, hogy a nap közepe táján a hütték megtelnek a fáradt és éhes síelőkkel, akik rávetik magukat a méretes rántott húsokra az elmaradhatatlan, szintén bő olajban sült burgonyával, utána küldenek egy gőzgombócot, majd csodálkoznak, hogy a délutáni teljesítményük meg sem közelíti az ideálist.

Ezek helyett válasszuk inkább a könnyebb, natúr húsokat és az omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, esetleg egy tányér forró levest. Ez utóbbi nem csak felmelegít, de a hidratáltságunk megőrzésében is segít.

Apropó hidratáció! Akárcsak más hosszan űzött sporttevékenység során, síelés közben is kiemelten fontos a folyadék folyamatos utánpótlása. Bár tagadhatatlanul jól tud esni egy-egy sör, az alkohol csak ront a helyzeten (meg a mozgáskoordinációnkon is), ezért sokkal inkább a vizet, illetve a cukormentes sportitalokat javasoljuk erre a célra.

Síelés után

Mikor megvolt az aznapi utolsó csúszás is, általában kellemesen fáradtak és éhesek vagyunk, könnyű elcsábulni. Testünknek azonban ilyenkor is fehérjére és megfelelő szénhidrátokra van szüksége a regenerációhoz és az izmok helyreállításához.

Nem mindegy tehát, mit eszünk a síelés okozta igénybevételt követően. Javasoltak a halak és a könnyedebb, kímélő módon elkészített húsok, köretként az idénynek megfelelő zöldségekkel és olyan lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó gabonákkal, mint a quinoa, a köles vagy a hajdina.

Kis odafigyeléssel és némi felkészüléssel optimalizálható a síelés közbeni táplálkozás, hogy teljesítményük és hangulatunk kiegyensúlyozottabb, a téli pihenés pedig kellemesebb legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr6018290031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása