Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

4 tipp az izomláz megelőzéséhez

2023. április 03. - Krisztián és a sport

Most már tényleg itt a tavasz, az óvatosabbak is kimerészkednek a szabadba a téli hidegek elmúltával és megkezdődik az újévi fogadalmak szerinti, kampányszerű sportolás is. A téli alacsonyabb mozgásszint utáni hirtelen jött terhelés óhatatlanul is izomláz kialakulásához vezet. Korábbi bejegyzésünkben már utánanéztünk, mi okozza az izomlázat és hogyan alakul ki, valamint arról is szó esett, mit tehetünk a kellemetlen fájdalom csökkentése érdekében, ha már kialakult szervezetünkben az izomláz. Most arra próbálunk választ adni, miként lehet elkerülni, de legalább csökkenteni az izomláz kialakulásának esélyét.

76_stretching-g745af57f2_1280.jpg 

Sportolás előtt és után

Sokan figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a sport nem kizárólag az éppen végzett mozgásból, a tényleges sportból áll, az előtte és utána végzett tevékenységek éppen annyira fontosak.

A sport a teljesítmény szinten tartása, sőt, fokozása, a sérülések elkerülése és a kellemes közérzet szempontjából minden esetben felkészülésből, a tényleges sportteljesítményből, illetve a mozgást követő regenerációból áll.

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújthassunk, nem hanyagolhatjuk el a bemelegítést és a megfelelő regenerációt sem, amelyeknek jelentős szerepe van az izomláz megelőzésében is.

A megelőzés lehetséges módszerei

Jelentős szerepet játszik az izomláz megelőzésében az általános edzettség és a terhelés fokozatos bevezetése, illetve növelése. A megelőzés érdekében főszabályként javasoljuk a rendszeres testmozgást és a terhelés kis lépésekben történő növelését, hogy szervezetünknek legyen lehetősége hozzászokni.

  • Megfelelő bemelegítés

Az alapos bemelegítés fokozza az izmok vérkeringését és az ízületi folyadék termelését, ezzel felkészíti szervezetünket a várható terhelésre. A megfelelő bemelegítő gyakorlatok nem csak segítenek elkerülni az izomláz kialakulását, de csökkentik a sérülések bekövetkezésének esélyét is.

  • Nyújtás

Sporttudományi álláspont szerint a sportolást követő – álláspontunk szerint azt kiegészítő – lazító és nyújtógyakorlatok szerepe alacsony az izomláz kialakulása szempontjából, mi azonban javasoljuk elvégzésüket, mivel segítik a regenerációt és tágítják a mozgástartományt. A nyújtás során alkalmazott SMR henger segít az izmok ellazításában és fokozza azok vérkeringését, ezért sokak által kedvelt és használt ezkösz.

  • Hidratáció

Nem kizárólag mozgás közben és azt követően, de már előtte is! A megfelelően hidratált szervezet ugyanis könnyebben alkalmazkodik a megnövelt terheléshez és gyorsabban is regenerálódik. Ajánlott tehát a megfelelő gyakorisággal inni, figyelve azonban az elfogyasztott italok minőségére is.

  • Alvás

Sokan nem is gondolnak arra, mennyire jelentős szerepe van az alvásnak testünk regenerációjában. Szervezetünk teljesítőképességének folyamatos szinten tartásához a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen!

 

A fentiek betartásával sokat tehetünk az izomláz kialakulása ellen, de a legfontosabb mégis a rendszeres mozgás, amellyel nem csak az izomláz okozta kellemetlenségeket kerülhetjük el, de hosszabb és kiegyensúlyozottabb életet biztosíthatunk magunknak.

Ben Kerckx képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr5918093158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása