Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Nem mindegy melyik sportitalt választod! Hogy miért?

2024. július 31. - Krisztián és a sport

A profi sportolókat követve, mára az amatőrök körében is teljesen megszokott a különböző sportitalok fogyasztása. Szinte végtelen a kínálat, választhatunk előre legyártott termékeket a webshopok és boltok polcairól vagy saját keverékeket különböző porokból. Nem biztos azonban, hogy mindig a célunknak megfelelően választunk és a megfelelő folyadékkal hidratálunk.

woman-4868160_1280-sportitali.jpg 

Korábbi bejegyzéseinkben foglalkoztunk már a megfelelő hidratáció, valamint az ásványi anyagok pótlásának fontosságával, amire a sportitalok éppen megfelelőnek tűnnek.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen sportital kerül a kulacsunkba egy-egy edzés vagy verseny alkalmával, ezért kicsit részletesebben is foglalkozunk a témával:

Milyen összetevőkből állnak a sportitalok, azok aránya milyen mértékben változik és hogyan tudja a szervezet hasznosítani ezeket? Mikor érdemes fogyasztani őket, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a hidratáció, a szénhidrátok és az ásványi anyagok pótlása?

 

Sportital

A sportitalok kifejezetten a rövid, de nagyobb intenzitású vagy 60 percnél hosszabb ideig tartó sportoláshoz összeállított folyadékok.

Ezek a sima vízzel ellentétben nem csak a hidratációról gondoskodnak, de a mozgás és a verejtékezés során elveszített ásványi anyagok pótlásában is segítenek, ezzel lehetővé téve, hogy egyetlen ital elfogyasztásával a testedzés során sokkolt szervezet több igényét is kielégítsük.

 Az energiapótláshoz a test által könnyen és gyorsan felhasználható szénhidrátokat adnak az italokhoz, mint például a fruktóz, a szacharóz vagy a maltrodexin (amelynek a tápiókából kinyert formája az egyszerű cukrot nem tartalmazó Hammer Nutrition Heed sportitalban is megtalálható).

Érdemes olyan sportitalt választani, amely több különböző fajtájú szénhidrátot is tartalmaz, ezzel biztosítva a rövid és a hosszú távú energiapótlást.

Elektrolitok (ásványi anyagok) tekintetében ezek a speciális folyadékok nátriumot, kloridot, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaznak, hogy pótolják a sportolás során, izzadással elveszített ásványi anyagokat.

 

Mosmol/l

A sportitalokat sűrűségük szempontjából három különböző kategóriába sorolják: lehetnek hipotóniásak, izotóniásak és hipertóniásak. Kategorizálásuk az ozmolaritásuk alapján történik. Minden attól függ, hogy az folyadék ozmotikus nyomása mennyire hasonló a szervezetben található véréhez (280-330 mosmol/l).

  • Ha alacsonyabb, akkor hipotóniás italról beszélünk.
  • Ha azonos vagy közel megegyező, akkor izotóniás az ital.
  • Abban az esetben, ha magasabb, a folyadék hipertóniás.

 

A különböző típusoknak természetesen eltérő az összetétele és a szervezet is eltérő gyorsasággal dolgozza fel őket. Ezek közül kétség nélkül az izotóniás italok a legismertebbek, ami olyannyira igaz, hogy a legtöbben a sportital és az izotóniás ital közé egyszerűen egy egyenlőségjelet tesznek. Ez leginkább a marketingnek köszönhető. Vannak azonban különbségek, amelyekről következő bejegyzésünkben lesz szó.

A kép készítője: javier parra, letöltés helye: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7918457967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása