Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Vitamin- és ásványi anyag-pótlás nyáron

2024. június 30. - Krisztián és a sport

Hogyan befolyásolja nyári meleg a szervezet vitamin és ásványi anyag szintjét? Melyekre kell odafigyelnünk? Érdemes őket nagyobb mennyiségben pótolni, ha meleg időben rendszeresen sportolunk? Nézzünk egy pár fontos tudnivalót!

vitamin_bottle-2582012_1280.jpg 

A nyári meleg időjárás kiemelkedően megterhelő lehet a szervezet számára. Az erős, hosszan tartó napsugárzás okozhat napégést, napszúrást, esetenként komolyabb következményekkel, akár hőgutával is járhat.

A magas hőmérsékletnek köszönhetően folyamatos a folyadékveszteség, ami figyelmetlenség és a nem megfelelő utánpótlás nélkül akár kiszáradáshoz is vezethet. Ezek az ártalmak még fokozottabban fenyegetik az aktívan sportolókat, akik például futás vagy kerékpározás közben hosszabb időt töltenek a napon, ami alatt nagy mennyiségű folyadékot veszítenek.

Nézzük, milyen vitaminok és ásványi anyagok pótlására kell kiemelten figyelni, amivel segíthetünk a testünknek átvészelni a napsütés és a meleg okozta stresszt.

Vitaminok

A fokozottabb izzadás a szervezetben található, vízben oldódó C és B-komplex vitaminok kiürülésére van a legnagyobb hatással. A C-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően támogatja az immunrendszert, valamint nagy segítséget nyújt a fizikai megterhelés utáni regeneráció során.

A B-komplex vitaminok szükségesek az idegrendszer, valamint az immunrendszer működéséhez. Köszönhetően annak, hogy ezek kis mennyiségben és rövid ideig raktározódnak, valamint a folyadékvesztés következtében gyorsabban ürülnek, pótlásuk kiemelten fontos.

A zsírban oldódó vitaminok szempontjából az A- és E-vitamin megfelelő bevitelére érdemes figyelni. Mindkettőnek fontos szerepe van a napsugárzás okozta hatások elleni védelemben is. Az A-vitaminnak jól ismert tulajdonsága a szem egészségének támogatása, de emellett pozitív hatással van a bőr regenerációjára is.

Az E-vitamin szintén a regenerációhoz tud hozzájárulni. Antioxidáns hatású, a sejthártya helyreállító tulajdonságával segíti a bőr helyreállítását a különböző sérülések után, például napégést követően is.

Ásványi anyagok

A nagy mértékű verejtékezés a cink, a magnézium, a kalcium, a nátrium és a kálium szintjére van hatással. Ezek közül legnagyobb mértékben a cink és a magnézium mennyiségét befolyásolja a nagy nyári melegben történő folyadékvesztés, ezekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

A cink a szervezetünkben második legnagyobb mennyiségben megtalálható nyomelem.

A szervezet csak annyit vesz fel belőle, amennyire aktuálisan szüksége van, a maradék pedig szinte teljes mértékben kiürül, mivel testünk csupán igen kis mennyiséget raktároz. Mivel fontos összetevője a sejtanyagcserének, az immunrendszer megfelelő működésének és a vitaminok (köztük a B-komplex) felszívódásának, elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben legyen jelen és folyamatosan gondoskodjunk az utánpótlásról. 

A másik, szervezetünkben nagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, amelynek szintjét a nagy mértékű folyadékvesztés befolyásolja, a magnézium.

Nagy szerepet játszik olyan anyagcsere-folyamatokban, mint a fehérjeszintézis vagy a glükóz anyagcsere. Emellett aktiválja a szénhidrátok és aminosavak metabolizmusához szükséges enzimeket. Elengedhetetlen az izmok megfelelő működéséhez, hiánya könnyen okozhat izomgörcsöt. Mindig figyeljünk a megfelelő bevitelre!

Ha szeretnénk minél könnyebben venni a nagy melegben elvégzett edzéseket és támogatni a testünket az erős napsugárzás elleni védelemben, mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy a szükséges hidratáció során megkapja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Figyeljünk a megfelelő táplálkozás mellett a hidratáció minőségére is, a nyári nagy melegben, különösen fokozott fizikai igénybevétel esetén fogyasszunk komplex sportitalokat, amelyek a folyadék mellett a szükséges ásványi anyagokat is tartalmazzák.

A képet Bob készítette és a Pixabay-ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr5618438099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása