Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Hipotóniás, izotóniás vagy hipertóniás? Sportital választás profi módon!

2024. augusztus 01. - Krisztián és a sport

Hipotóniás, izotóniás vagy hipertóniás? Mi a különbség közöttük? Mikor és miért érdemes sportitalt fogyasztani? Néhány tudnivaló, ha a hidratáció mellett a megfelelő energia- és ásványi anyag utánpótlásra törekszel.

Előző bejegyzésünkben megnéztük, hogy mik a sportitalok legfontosabb jellemzői, milyen céllal fogyasztják ezeket a sportolók és mi alapján osztják fel ezeket három különböző típusra.

Már tudjuk, hogy az emberi testben található vér ozmotikus nyomásához (280-330 mosmol/l) történő hasonlóság alapján megkülönböztetünk hipotóniás, izotóniás és hipertóniás italokat.

Lássuk, ezeknek milyen tulajdonságaik vannak.

bottle-2032980_1280.jpg 

A hipotóniás folyadékok

A hipotóniás italok sűrűsége (ozmotikus nyomása) kisebb a vérénél. Alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak szénhidrátokat (kevesebb mint 4 mg/l) és elektrolitokat. Bár nem biztosítanak nagy mennyiségű energia- és ásványi anyag utánpótlást, cserébe a szervezet sokkal gyorsabban feldolgozza ezeket a folyadékokat. Érdemes akkor fogyasztani az ilyen italokat, amikor elsősorban a folyadékpótlásra törekszünk.

Megfelelő választás lehet, ha sportolás után szeretnénk hidratálni, de közben kis mennyiségű szénhidrátot és elektrolitot is bevinni.

Figyeljünk azonban arra, hogy a szervezet regenerációs folyamatainak támogatásához ez a mennyiség nem elegendő, rövid időn belül a regenerációt segítő tápanyagokat is kell fogyasztani.

A hipotóniás italok könnyen előállíthatóak, például víz és gyümölcslé felhasználásával, amelyeket 2:1 vagy nagyobb arányban kell keverni. Másik megoldás lehet, ha az izotóniás ital előállításához használt port a gyártó által meghatározottnál nagyobb mértékben hígítjuk.

Izotóniás italok

Ezen termékek esetében a szénhidrát-tartalom már magasabb, 4-8 g/l és ásványi anyagokból is többet tartalmaznak. A koncentrációjuk közel azonos a vérével, ezért könnyen – bár a hipotóniás italoknál kicsit lassabban – felszívódnak.

Kiváló folyadék-, energia- és elektrolitforrások a rövidebb, de nagyobb intenzitású vagy a 60 percet meghaladó sporttevékenység esetén.

Edzés közbeni elfogyasztásuk segít a hidratációban, a teljesítmény fenntartásához szükséges szénhidrátok és az izzadás miatt elvesztett elektrolitok pótlásában. Sportolás előtt is fogyaszthatók, ha egy étkezés kihagyása miatt a raktárak feltöltésére van szükség.

Ajánlott azonban megnézni a termékek összetevőit is: a minőségi sportitalok nem tartalmaznak mesterséges színezékeket és ízfokozókat, ezek ugyanis semmilyen hozzáadott értékkel nem rendelkeznek szervezetünk számára. 

Hipertóniás italok

A sportitalok hármasából a hipertóniás italok a legmagasabb koncentrációjúak, 8 g/l-nél több szénhidrátot tartalmaznak. Mivel elfogyasztásuk után a szervezetnek először még fel kell hígítania ezeket, felszívódásuk is lassú.

Éppen ezért elsősorban nem az elvesztett folyadék pótlására a legalkalmasabbak, hanem a szénhidrátok és az ásványi anyagok visszatöltésére.

Ha lehet, akkor sportolás közben próbáljuk meg ezeket kerülni, mivel a vízelvonás miatt okozhatnak akár puffadást vagy gyomorpanaszokat is. A hipertóniás italok fogyasztása az edzést követő szénhidrát-visszatöltés során tudja a legtöbb hasznot hajtani. Hipertóniás sportitalok például a gyümölcslevek, vagy a regenerációt elősegítő táplálékkiegészítő folyadékok (amelyek gyakran tartalmaznak fehérjét és vitaminokat is).

Ne feledd, a hosszabb ideig tartó sportolás közben és a mozgást követően is nagyon fontos a megfelelő hidratáció, valamint az energia és az ásványi anyagok pótlása. Erre jó megoldás lehet a sportitalok használata, de érdemes figyelni rá, hogy a megfelelő változatot és a megfelelő időpontban fogyasszuk.

A kép forrása: congerdesign - Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr1118458535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása