Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

5 érv a több alvás mellett

2022. február 15. - Krisztián és a sport

Az emberek alapvetően két részre oszthatóak aszerint, hogyan állítanak be ébresztőt maguknak: vannak az egy időpontosok, akik már az első dallamfoszlányra éberek; illetve azok, akiknek 5-10 perces időközökben többször is ébreszt a telefonjuk. Bevallom, én az utóbbi kategóriába tartozom, noha nem jelent gondot a korán kelés sem. Viszont aludni is szeretek, ami igen jót tesz a szervezettel. Alább 5 indok arra, miért érdemes egy kicsit többet aludni.

1. Segít a stressz leküzdésében

Fáradtan sokkal ingerültebbek, érzékenyebbek és türelmetlenebbek vagyunk, mint kipihenten. Ha ugyanis nem alszunk eleget, szervezetünk folyamatos készenlétben tartja magát, amit a stresszhormonok, elsősorban a kortizol szintjének emelésével ér el.

A folyamatos felfokozott állapot pedig nem tesz jót sem a szervezetünknek (különösen a szívünknek), sem pedig a környezetünknek. A hosszabb, nyugodtabb élet egyik titka tehát a rendszeres mozgás, a másik pedig a több, szintén rendszeres alvás.

2. Segít tartani a testsúlyunkat

Egy kiadós alvás segíti a diétánk betartását is. Ha keveset alszunk, éhesek leszünk, sőt, a már említett stresszhormonok magasabb szintje miatt kialvatlanul nehezebb, zsírban és szénhidrátban gazdagabb ételeket kívánunk.

Ráadásul a kutatások szerint általában a keveset alvó emberek anyagcseréje is lassabb, így a bevitt kalóriák hasznosítása sem az ideális. Szóval, fogyókúra közben mindenképp érdemes aludni.

alvas1280.jpg

3. Erősíti immunrendszerünket

Immunrendszerünk erősítésére többféle bevált módszert is ismerünk, de ritkán jut eszünkbe az alvás, mint a kórokozók elleni küzdelem egyik eszköze. Pedig a szervezetünk alvás közben végzett egyik funkciója az antitestek termelése. Azoké az antitesteké, amelyek segítenek egészségünk megóvásában, a különböző kórokozók támadásainak visszaverésében.

4. Fiatalon tart

Alvás során a bőrsejtek osztódása felgyorsul szervezetünkben, aminek köszönhetően bőrünk megújul, feszesebb és rugalmasabb lesz.

Kipihenten szemünk csillogóbb, élénkebb, a bőr feszesebbé válásával eltűnnek alóla a fáradt emberekre jellemző karikák is. Egy kiadós alvás tehát minden szempontból energetizál és lassítja a szemmel látható öregedési folyamatokat is.

5. Fejleszti a memóriát

Nem csak szépre tudjuk aludni magunkat, de okosra is. Vagy legalábbis frissre. Kimerülten, fáradtan nehezebb összpontosítani, koncentrálni, míg egy pihentető alvást követően nem csak energikusabbnak érezhetjük magunkat, hanem sokkal éberebbnek, fókuszáltnak is.

Kipihenten jobban tudunk gondolkodni, döntést hozni és az emlékezetünk is javul.

Mit tehetsz, ha nem megy az alvás?

Több oka is lehet annak, ha valaki nem tud könnyen elaludni: olyan mentális tényezők, mint a stressz, aggódás vagy szorongás; de akár szervi problémák is lehetnek a háttérben. A különféle fájdalmak vagy hormonális ingadozások pl. a menopauza is nehezíthetik az elalvást.

Amennyiben az alvászavarok rendszeresek és régóta fennálnak, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni és feltárni ennek okát. Ha azonban csupán alkalmanként előforduló esetekről van szó, mint például egy-egy kimerítő sportteljesítmény utáni mentális és fizikai fáradtság, a Hammer Nutrition által kifejlesztett REM Caps egy olyan étrend-kiegészítő, amellyel elősegíthető a pihentető, mély alvás.

 

Mielőtt azonban álomba zuhantok, ne felejtsetek el ébresztőt beállítani!

 

A képet a Pixabayról töltöttem le.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr3517545678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása