Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Érdemes plusz bórt fogyasztani?

2024. március 31. - Krisztián és a sport

A bór egy mikroelem, tehát a szervezet napi szükséglete nem éri el a 100 mg-ot. Egy olyan ásványi anyag, ami nélkülözhetetlen a test megfelelő működéséhez, de azt önerőből nem tudja előállítani, kizárólag külső forrásból, élelmiszerek és táplálékkiegészítők útján juthat hozzá.

Jelenleg nem valami felkapott és kevesen vannak, akik tudják, milyen előnyökkel járhat, ha megfelelő mennyiségű bórt fogyasztunk. Éppen ezért lehet érdemes megismerni a bórfogyasztáspozitív hatásait.

Fontos az elején leszögezni, hogy a bór emberi szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos tudásunk még nem teljes, ami főként az eddig elvégzett kutatások alacsony számának köszönhető. Azonban ezek jelenleg is folynak, hogy minél pontosabban feltérképezzék a bór szervezetre gyakorolt hatásait. Valószínűleg ennek a kevés információnak köszönhető, hogy az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) még nem határozta meg a bór napi ajánlott beviteli értékét.

 knee-2253047_1280.jpg

Lássuk, mi az, amit eddig tudunk erről a nyomelemről, ami igazán érdekessé és értékessé teszi az emberi szervezet számára!

 

Csontok

Az egyik legfontosabb hatása a csonttömeg karbantartásában, a csontritkulás megelőzésében és a csontok regenerációjában fedezhető fel. A bórnak ugyanis szerepe van a szervezetben található magnézium és kalcium mennyiségének szabályozásában, pontosabban hatására csökken ezeknek a vizelettel történő távozása. Ehhez kapcsolódik az a tulajdonsága, hogy fokozza a szervezetben a D-vitamin szintet, amivel pozitívan befolyásolja a kalcium felszívódását. Nemcsak abban van tehát szerepe, hogy a magnézium és kalcium ne távozzon idő előtt a szervezetből, de a D-vitamin szintjének növelésével még a hasznosulásukban is segítséget nyújt.

Csontok egészsége csomag (Bone Health): A csonttömegre, a csontok egészségére és regenerációjára gyakorolt hatása miatt nem véletlen, hogy kifejlesztése után egyből bekerült a Hammer Nutrition Bone Health csomagjába, amit azért állítottak össze, hogy a megterhelő edzések esetén a csontok megfelelő védelmet kapjanak. A csontok egészsége csomagban a bór tartalmú Boron mellett az Essential MG, az LSA Caps és az Enduromega táplálékkiegészítők találhatóak még meg.

Hormonok

A másik figyelemre méltó hatását a hormonháztartásra, ezen belül is a tesztoszteronra és az ösztrogénre gyakorolja.

A bór növelheti a tesztoszteron-szintet a férfiak esetében, amely a férfiak életkorának előrehaladtával folyamatosan csökken. Szintje befolyásolja az izomnövekedést, a csontsűrűséget, a libidót és még a kognitív funkciókat is. 

Nők esetében a bór növelheti az ösztrogén-szintet, ezzel segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit. 

Boron

Ha úgy gondolod, hogy érdemes lehet kihasználni az előnyeit és egy kis plusz bórral kiegészíteni az étrendedet, csak ajánlani tudom a Hammer Nutrition Boront, ami kapszulánként 15 mg bórt tartalmaz és teljesen gluténmentes, vegán étrend mellett is fogyasztható.

Dr. Manuel González Reyes képét a Pixabay-ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr5018367933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása