Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Egy kávét?

2023. április 30. - Krisztián és a sport

Tudjuk milyen jól tud esni a hajtós edzések után vagy bringatúra közben egy csésze kávé vagy egy tea. Melegben hidegen, hűvösebb napokon pedig természetesen jó forrón. Amellett azonban, hogy csak apró jutalomként alkalmaznánk ezeket a frissítőket, talán érdemes lenne az edzések előtt is fogyasztanunk őket, mégpedig egyik összetevőjük, a koffeint miatt. Hogy állunk ezzel?

79_coffee_1280.jpg 

Én úgy vagyok vele, hogy ez egyik legjobb pihenési forma, amikor egy több órás tekerés után elkortyolgatunk egy hosszabb kávét a teraszon (sajáton, nem sajáton, mindegy).

Bár tapasztalataim szerint, az amatőr, hobbi bicajosok körében ebben a kategóriában egy nevetségesen nem szoros versenyben nyerésre áll a fröccs, azért mindenkinek bátran javaslom, hogy az alkohol helyett próbáljon ki egy flat white-ot. Vagy egy presszót.

Ezzel a bejegyzéssel viszont nem a saját táboromba szeretnék toborozni, hanem bemutatni, hogy miért érdemes elkortyolni egy jó kávét vagy teát az edzések előtt, milyen kedvező hatásai lehetnek a koffeinnek.

Egyik korábbi bejegyzésünkben már bemutattunk öt érvet a koffein mellett és egyáltalán nem véletlen, hogy számos kimondottan a teljesítmény fokozására kifejlesztett sport-táplálékkiegészítőnek van koffeintartalmú verziója is.

Plusz egy érv

A kutatások egyébként azt mutatják, hogy a koffein fogyasztásának jótékony hatásai főként az olyan állóképességi sportoknál mutatkoznak meg, mint a futás, kerékpározás vagy az evezés.

Ez a blog pedig főként azokhoz szólnak, akik ezek valamelyikét – vagy mindegyikét – művelik, úgyhogy mindenképpen itt a helye.

Az előző 5 érvünk mellé, most egy újabbat sorakoztatunk fel, amely kimondottan fontos a sportteljesítmény fokozásának szempontjából.

Ez pedig nem más, mint az adenozin blokkolása.

Az adenozin egy olyan vegyület, ami folyamatosan felhalmozódik a testben és az agy receptoraihoz kötődve fáradtság- és álmosságérzetet okoz, de ami igazán fontos, hatása miatt a fájdalmat is fokozottabban érzékeljük.

A koffein attól olyan hatásos, hogy szerkezete nagyon hasonló az adenozinhoz, ezért szintén képes kötődni a már említett receptorsejtekhez, ezzel blokkolva az adenozint és meggátolni annak negatív hatásait, javítva ezzel a teljesítményünket.

Mivel a koffeinnek az elfogyasztás után még át kell mennie szervezet emésztőrendszerén és a májon, mielőtt kifejtené a hatását az idegrendszerben, érdemes legalább 60 perccel az edzés vagy verseny előtt elfogyasztani.

Mire figyeljünk?

Bár az edzésmunka egyik nagyon hasznos kiegészítője lehet, figyelnünk kell a koffein megfelelő mennyiségére. Ha túlzásba visszük, olyan problémákat is okozhat, amelyek akár egy egész edzéstervet is lenullázhatnak.

Nagyon ügyeljünk tehát az adagolásra, de ha mégis olyan kellemetlenségeket tapasztalnánk, mint a fejfájás, hasmenés, súlyos gyomorpanaszok, hányás vagy savas reflux, akkor csökkentsük a bevitt mennyiséget vagy szükség esetén vegyük igénybe orvosunk segítségét. 

Akik magas vérnyomással küzdenek, azok inkább mellőzzék, vagy csak nagyon csekély mennyiséget vigyenek be és konzultáljanak kezelőorvosukkal. 

A koffein stimulálja a szervezetet, azonban a túlzott fogyasztással éppen az ellenkezőjét érjük el és csak fáradtságérzés lesz az eredmény, amit gyakran szédülés is kísér. 

Csak ésszel!

A koffein egy remek kiegészítője lehet az edzéseinknek, amit nem mellesleg olyan kellemes és finom forrásból vihetünk be, mint egy jó kávé vagy egy ízletes tea.

Mindenképpen figyeljünk azonban arra, hogy a „minél több annál jobb” elve itt nem érvényesül, úgyhogy figyeljünk az optimális mennyiségre.

Soner Köse képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr2118114184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása