Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Begurulni a Balatonba: a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárút

2023. augusztus 28. - Krisztián és a sport

Egy könnyed bicajos kirándulás. Veszprémből indultunk, majd belegurultunk a Balatonba, közben pedig megnéztük magunknak a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárutat.

 Folyamatosan keressük a legjobb kerékpáros kiránduló útvonalakat. Írtunk már az Év kerékpárútja szavazásról és a Velencei-tó körbetekeréséről, meg feszegettük már a saját határainkat is.

93_balaton-felvideken_kerekparozni.jpg

Most egy kicsit nyugatabbra nézelődtünk és ráakadtunk a nemrég befejezett Veszprém-Balatonalmádi kerékpárútra. Egyből sejtettük, hogy kiválóan alkalmas lehet egy kellemes, ráérős tekerésre, amit a végén a Balaton partján lehet megkoronázni egy sajtos-tejfölössel.

Vonatról le, biciklire fel

Ha Veszprémből indítjuk a túrát és vonattal érkezünk, akkor köszönhetően a piktogramoknak, valamint a kerékpáros jelzőtábláknak, egészen könnyen eljuthatunk a város határáig, ahol a felüljárón átkelve megkezdhetjük ezt a körülbelül 12-15 kilométeres kis túrát a Balatonig. 

Az útvonal kimondottan biztonságos, szinte végig kerékpárúton haladhatunk, ami több helyen megegyezik régi vasúti nyomvonallal. Csak Szentkirályszabadján kell néhány helyen osztoznunk a gyalogosokkal az aszfalton, majd Balatonalmádiban egy kicsit az autókkal is, de ezek nem kimondottan forgalmas útszakaszok.

 93_balaton-felvideken_kerekparozni_2.jpg

Északról dél felé tekerve egy kényelmes lejtőn haladunk, a 10-12 kilométer alatt közel 200 méterrel kerülünk közelebb a tengerszinthez, miközben keresztülrobogunk Szentkirályszabadján és a Vödörvölgyön, egészen Balatonalmádiig. Az egész út egy kimondottan laza, élvezetes, nézelődős tekerés, családdal, gyerekekkel is bátran vállalható.

Nekünk a legmelegebb nyári napok egyikére sikerült időzítenünk a túrát és noha készültünk az erős napsütésre, meglepődve tapasztaltuk, hogy sok kellemes árnyékos szakasz található az útvonalon.

Visszafelé kerékpárral?

Na de, mi a helyzet visszafelé? Nem igazán lesz meglepő, de ha dél-észak irányba szeretnénk végigmenni az útvonalon, mondjuk a nyári nyaralás alatt szeretnénk kiruccanni Veszprémbe, megnézni az állatkertet, vagy csak sétálgatni a városban és megkeresni egy-két Kolodkót, akkor ezt a körülbelül 200 méter emelkedést bizony bele kell tenni a lábakba.

Ezért akik ritkábban szoktak kerékpározni és nincsenek hozzászokva, hogy az út több kilométeren keresztül emelkedik – átlagban 2-3 %-kal – azoknak a rossz élmények elkerülése végett érdemes fejben előre rákészülniük erre.

Vagy jöhetnek az olyan praktikák – amit én például életemben először itt láttam – amikor vontatókötelet tekernek a derékra és az első biciklis húzza felfelé a másikat. Nem biztos, hogy ez a megfelelő megoldás.

Lehetőségek

A Veszprém-Balatonalmádi aszfaltcsík egyik legnagyobb előnye a kiváló elhelyezkedése. Ha nem csak egy gyors oda-visszát akarunk letekerni, akkor egy nagyobb túraútvonalba is könnyen beilleszthető, akár egy Balaton kerülés alkalmával is remek kitérőt szolgáltathat.

Köszönhetően annak, hogy Veszprém autóval és vonattal egyaránt könnyen megközelíthető, nyugodtan kezdhetjük innen a Balaton-felvidék felfedezését: Balatonfüred, Tihany és az északi part legnépszerűbb helyei nagyon közel vannak, de tökéletes induló és végállomása lehet egy keleti-medence körnek és még számos egynapos túrának.

 Ajánljuk? Igen ajánljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr1218202923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása