Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

A jó kerékpáros cipő fontosabb, mint gondolnád

2022. október 31. - Krisztián és a sport

Sisak nélkül a szomszéd utcába sem indulunk el és van pár további igen hasznos holmi is, amit érdemes magunkkal vinnünk. Ezek sokak számára evidenciák. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a megfelelő cipő milyen sokat számít egy-egy bringázás során. Érdemes hát tenni egy próbát, mert aki kipróbál egy jó kerékpáros cipőt, jelentős különbséget tapasztal majd.

Kerékpár + pedál

Illetve hát nem is pusztán önmagában a cipőt, hanem a cipő és a pedál kettősét, amelyek nagyon szoros egységet alkotnak, ezért mindenképp együtt kell róluk beszélnünk. A titkuk pedig az energia átadásában rejlik: mivel a pedálon keresztül történik a kerékpározáshoz szükséges erőkifejtés, minél hatékonyabb ez a folyamat, annál jobb a kerékpározás élménye is.

A megfelelő cipő-pedál kombinációval kisebb az energiaveszteség, hatékonyabb a pedálozás, így gyorsabbak lehetünk vagy kevésbé fáradunk el, rövidebb regenerációra van szükségünk egy-egy tekerés után.

egy_jo_kerekparoscipo.jpeg

A cipő azonban nem csak a hatékonyság, de a kényelem miatt is nagyon fontos, hisz a pedállal mechanikai egységet alkotnak, a lábunkkal viszont ergonómiailag van kapcsolatban. Amennyiben cipőnk nem kényelmes, az nem csak séta vagy futás, de bringázás közben is tönkreteszi az élményt.

A jó kerékpáros cipő tehát nem csak hatékony pedálozást tesz lehetővé, de kényelmes is.

Hatékonyság

A kerékpáros cipő kiválasztásának első lépése a felhasználás módjának meghatározása.

Más-más preferenciáknak kell megfelelnie egy városi-túra felhasználásra tervezett bringás cipőnek, mint egy ciklokrosszozásra készült darabnak, amelynél nem szempont, hogy egy esetleges rövidebb séta során is kényelmes legyen, hanem az, hogy megfelelő stabilitást és tapadást nyújtson akkor is, amikor a sáros hegyoldalban kell a bringát kézben fogva futni felfelé.

A felhasználás célja és jellege tehát alapvető, ezért szinte minden gyártó igen széles körű kínálatot tart fent ezeknek megfelelően. Ami ezen cipők túlnyomó többségében megegyezik, az az, hogy szinte mindegyik kompatibilis legalább egy, esetenként azonban több pedálkötési rendszerrel is.

Amennyiben ugyanis cipőnket a pedálhoz tudjuk rögzíteni, a hajtás körkörös folyamatában nem csak a pedált lefelé nyomva tudunk energiát átadni, hanem annak felfelé tartó mozgása során is képesek leszünk hajtani. A hatékonyság, ugyebár.

Ezek a modellek valamilyen stoplin keresztül csatlakoznak az erre kialakított pedálhoz.

Számos gyártó alkotta meg a saját rendszerét (Look, Speedplay, Crankbrothers), de a legismertebb talán a Shimano SPD – azaz Shimano Pedaling Dynamics – technológája, amely után sokan minden stoplis, dokkolós rendszert SPD-nek hívnak. Ezekben a rendszerekben a közös pont, hogy a pedálra lépve a cipő a talpán lévő stoplikon keresztül rögzül a pedálhoz, míg a kötés oldását a boka és a sarok kifelé mozdításával lehet elérni. A mozdulat hamar, legfeljebb egy-két esés, eldőlés mellett begyakorolható.

A rögzítés nem csak a pedálozás hatékonyságát növeli, hanem a stabilitást és a biztonságot is, hisz lehetetlenné teszi a láb lecsúszását a pedálról.

Kényelem

Mit sem ér azonban a kiemelkedő hatékonyság, ha a cipő nem kényelmes. Ennek érdekében a kerékpáros cipők piacán is folyamatos a fejlesztés. Az anyaghasználat és a szellőzés mellett a láb megfelelő rögzítése a legfontosabb tényező.

A hagyományos fűzős megoldások mellett a legtöbb modellnél már találunk legalább egy, de inkább három tépőzárat, míg a termékpalettán felfelé haladva megjelennek a különböző csatos és tekerőgombos (BOA) rendszerek is. Számos modellből elérhető szélesebb kivitel is, hogy mindenki megtalálhassa a lábára leginkább illeszkedő cipőt.

Az üzletekben is ezt szokták javasolni, mi is egyetértünk: vásárlás előtt érdemes több gyártó különböző modelljeit is felpróbálni, hogy a legkényelmesebb, lábunkra leginkább illeszkedő modellt megtaláljuk.

A kerékpáros cipő tehát nem csak a profik és a zsúfolt kerékpáron is negyvennel suhanók kiváltsága, de egy laza hétvégi hobbitekerést is sokkal nagyobb élménnyé alakít.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr4217967144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása