Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Az év kerékpárútja - 2024

2024. június 02. - Krisztián és a sport

2024-ben a Beregi kör, egy könnyed 50 km-es, nagyrészt sík útvonal nyerte az év kerékpárútja címet. Utánanéztünk, miért érdemes végigtekerni a Beregi körön.

ev_utja.jpg A képet Zsolt Tóth készítette és a Pixabay-ről töltöttem le.

A KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkársága, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub 2024-ben is meghirdette az év kerékpárútja pályázatot, amelynek elsődleges célja a kerékpározás, azon belül is az ország kevesebb figyelmet kapó kerékpáros útvonalainak a népszerűsítése.

A korábbi pályázatokhoz hasonlóan idén is bárki jelölhetett útvonalat, amelyek közül a szakmai zsűri választotta ki a döntősöket. Kizárólag olyan kerékpáros útvonalak juthattak be a döntőbe, amelyek összefüggőek (minimum 7, maximum 50 kilométer hosszúak), megfelelő minőségűek, biztonságosak (a kerékpárosok legalább az út felén a gépjárművektől elzártan tekerhetnek), valamint turisztikai szempontból is tartogatnak érdekességeket.

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.

A közönségszavazást tavaly 2380 szavazattal a Wenckheim útvonal nyerte, amelyet végigtekerve Békéscsaba környékét ismerhetjük meg. Az idei évben is szép számú, több mint 11 ezer szavazat érkezett a 11 döntősre és végül 2023-hoz hasonlóan, újra egy sík útvonal, a Beregi kör került ki győztesen 1743 szavazattal.

 

2024

Szoros volt a verseny az élen. A Beregi kör kevesebb, mint 400 szavazattal győzött. A második (Veszprém – Balatonalmádi) és a harmadik (Veszprém – Márkó) helyen is egy veszprémi útvonal végzett.

Mint mindig, most is érdemes lehet ránézni a döntősökre, mert könnyen találhatunk egy-két érdekes útvonalat, amelyeken érdemes végigtekerni.

 

A 2024-es év 4-11. helyezettjei:

  • Pusztamagyaród — Szentpéterfölde
  • Vasszécseny — Rum
  • Nyugat-zselici kör
  • Drávaszabolcs — Szaporca
  • Oroszlány — Környe kör
  • Mohács — Bédai-holtág
  • Komló — Magyarszék kör
  • Diósgyőr — Miskolctapolca

 

Beregi kör

A Beregi kör Gergelyiugornyáról indul, ami megközelíthető autóval az M3 autópályán és a 41-es úton keresztül vagy vonattal Nyíregyháza felől. Egy közepes hosszúságú – 50 kilométeres – túra, ami könnyen, akár gyerekekkel is végigjárható, köszönhetően a nagyobb emelkedőktől mentes terepnek, illetve a kiépített, kerékpáros pihenőhelyekkel tarkított és megfelelően kitáblázott kerékpárútnak.

Végigtekerve az útvonalat, érintjük a környékbeli falvakat a Tisza felső folyásának mentén: Gergelyiugornyán, Tivadaron és Jándon meglátogathatóak a szabadstrandok, Tákoson, Csarodán és Tarpán pedig megnézhetőek a környék látványosságainak számító református templomok. Amennyiben némi szintemelkedésre vágyunk, egy kis kitérővel a tarpai Nagy-hegyre is feltekerhetünk.

 Érdemes megnézni a szavazás korábbi nyerteseit is, ha izgalmas, érdekes túraútvonalakat keresünk két keréken:

  • 2020: Tatabánya és Tata közötti útszakasz
  • 2021: Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros útvonal
  • 2022: a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút
  • 2023: Wenckheim útvonal

 

Ha két kerékkel járunk az ország keleti csücskében és szeretnénk egy laza kirándulást, a Beregi kört mindenképpen vegyük számításba! Kis felkészülés után nagyon jól fogjuk magunkat érezni!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9218419591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása