Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

5 tipp, hogy edzéseid hatékonyabbak legyenek 2022-ben

2021. december 29. - Krisztián és a sport

Sokat edzel, de nem látszik az eredménye? Az eredmények mindenki számára fontos, a motivációt erősítő és fenntartó visszajelzések az edzésekről, ezért hiányuk különösen romboló tud lenni. Adunk 5 tippet annak érdekében, hogy 2022-ben ismét motivált legyél és jó hangulatban, de legfőképpen eredményesen sportolj.

Mindegy, hogy egyedül vagy társaságban, a természetben vagy teremben mozogsz, állóképességi vagy súlyzós edzéseket végzel, az alábbi néhány tanácsot érdemes megfontolnod, hogy edzéseid hatékonyabbá, mindemellett jó hangulatú és élvezetes időtöltéssé váljanak.

A hatékonyság és a jó közérzet ugyanis szorosan összefügg:

Ha jól akarsz teljesíteni az edzésen, ahhoz jól is kell magad érezned, mert a teljesítményed szintje az edzés során uralkodó érzelmi állapotod is tükrözi.

1.  Határozd meg az elérni kívánt céljaid!

Ahhoz, hogy elérd őket, elengedhetetlen, hogy meghatározd, mik a céljaid a mozgással!

Kemény munkával, akarattal és kitartással nagyon messzire el lehet jutni, azonban egyszerre nem lehet maratont futni és 300 kilogrammal guggolni. (Vagy legalábbis nagyon keveseknek.) Határozd meg magadnak, mit szeretnél leginkább és igazítsd ehhez a célhoz az edzéseid!

Ha edzéseidről naplót vezetsz, könnyen nyomon követheted fejlődésed, az elért eredmények pedig fenntartják motivációdat is.

 

25_cel.jpg

2- Légy kitartó!

Felugrott néhány felesleges kiló, leadnád őket? Egyszerre szeretnél tekerni 50-100-200 kilométert? Körbefutnád a Balatont? Mind teljesíthető célok, de nem néhány edzéssel. Ne akarj hirtelen túl sokat! Igazítsd a célodhoz a felkészülést és légy benne kitartó!

A fokozatosság nem csak részsikereket és ezzel további motivációt biztosít, de megvéd a hirtelen terhelésnövekedés okozta sérülésektől is.

3.  Légy rugalmas!

Ahogy minden nap más, úgy az edzéseid sem mindig ugyanolyanok. Előfordulhat, hogy különböző okok miatt nem tudsz kellőképp ráhangolódni egy-egy alkalomra.

Semmi gond! Keress aznapra más mozgásformát vagy akár csökkentsd az intenzitást. Ne feledd: a célod elérése egy folyamat része, a felkészülés során pedig akadnak hullámvölgyek is.

 24_bringa.jpg4. Hidratálj megfelelően!

A víz elengedhetetlen a sportolás közbeni folyadékpótlás, a hidratáció szempontjából, azonban önmagában nem elég arra, hogy megfelelően pótolja az elégetett szénhidrátokat és a felhasznált elektrolitokat.

A különböző sportitalok azonban megfelelő arányban tartalmazzák a szénhidrátokat és ásványi anyagokat.

5. Pihenj!

Az edzés okozta fejlődés nagy mértékben függ a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéstől. A pihenés és az edzés során elhasznált tápanyagok visszatöltése segít a szervezetednek, hogy megfelelően és kellő gyorsasággal regenerálódjon és minél hamarabb készen álljon a következő edzésre.

Egy megfelelő összetételű és finom fehérjeturmix közvetlenül edzés után nem csak gyorsítja szervezeted regenerálódás, de jutalomként sem utolsó.

 

 A képeket a Pixabayról töltöttuk le: innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr2416797586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása