Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Görgőzés, a bringázás alternatívája rossz idő esetén

2022. február 26. - Krisztián és a sport

Közismert tény, hogy a tél nem a biciklizés legideálisabb időszaka. Hideg van és sötét, az út gyakran havas, jeges vagy latyakos. Persze sokan vannak, akik ilyenkor is kint tekernek, de ők a kisebbség. Mit tehetnek a nyári jó idő utáni sóvárgáson kívül azok, akik a téli hónapokban vagy esős időben nem merészkednek ki a csúszós utakra? Például görgőzhetnek otthon.

Mi is az a görgő?

A kerékpáros görgőknek már igen sok változata van a legegyszerűbb és legolcsóbb verzióktól a komplett virtuális tréninget kínáló, médiaeszközökkel összekapcsolt változatokig.

Az alapja azonban szinte mindegyiknek ugyanaz: egy állvány, amelybe az utcán is használt kerékpárunkat rögzíthetjük, hogy azon otthonunkban tekerjünk. Az optimálisabb tapadás és a zaj csökkentése érdekében érdemes a szettet egy speciális, kifejezetten a görgőkhöz kifejlesztett gumival használni.

Ettől egy kicsit tér el a szabad görgő, amelynél a bringa vázát nem lehet a görgőhöz rögzíteni, azon a helyben tekerés közben is egyensúlyozni kell.

Vannak, akik idegenkednek tőle, én azonban a tagadhatatlan monotonitása ellenére is egészen megkedveltem. A pandémia kellős közepén kaptam egyet a feleségemtől, szinte ezzel avattam fel az új országúti bringámat. 5 oka is van, miért ajánlom.

33_rear-sprocket-g3f0b4e6f7_1920.jpg

Nem igényel külön felszerelést

A téli országúti bringázás igen macerás tud lenni: meleg aláöltöző, hosszú nadrág, kabát, téli kesztyű, sapka a sisak alá, kamásli vagy külön téli cipő. Azon túl, hogy ezeket mind be kell szerezni, még az öltözés is egy külön programpont. Ráadásul a téli sós nedvesség a kerékpároknak sem tesz jót.

Ezzel szemben a görgőzéshez (már persze a görgőn kívül) nem kell különösebb rákészülés és öltözés, csak annyi, mint egy kellemes nyári tekeréshez

Hatékony

Kültéren történő kerékpározás közben a minket körülvevő forgalomhoz kell igazodnunk, ezért több az üresjárat: lejtőn gurulás, fékezés a lassabb bringások mögött, megállás a lámpánál, ilyesmik.

Ezzel ellentétben a görgőzés nettó tekerés, csak rajtam múlik, mennyi pihenőt engedek meg magamnak.

Ugyanazt a hatást egy rövidebb edzéssel is el lehet érni. Télen nem is fogy annyi Perpetuem, mint a nyári, hosszabb tekerések alatt.

Mivel azonban bent nem hűt a menetszél, sokkal izzasztóbb is, mint a kültéri tekerés. Oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra és a szokott adagnál több vízzel vagy sportitallal készülni. 

Jól mérhető

Görgőzés közben is alkalmazható minden olyan eszköz, amelyeket a kültéri tekeréseink során használunk: okosórák, pulzusmérés, wattmérők, Stravához, vagy egyéb alkalmazásokhoz való kapcsolódás. Minden adatunk nyomon követhető beltéren is, így pontosan tervezhetjük meg téli edzéseinket is. 

Egyszerű

Mivel nem igényel különösebb rákészülést, egy kis görgőzés könnyebben beilleszthető a napirendünkbe is, mint egy-egy több órás kinti tekerés.

Akár reggel, akár délután, egy stresszes nap után, bármikor felpattanhatunk. A megspórolt időt pedig fordíthatjuk bármi másra is. Akár egy kicsivel több alvásra

Lazább, mint az országút

A kinti tekeréseim során mindig figyelek a körülöttem lévőkre és a forgalomra, hogy minimalizáljam a váratlan események bekövetkezésének esélyeit, ezért soha nem használok fülhallgatót. A görgőn viszont elég kicsi a balesetek esélye, ezért nyugodtan szólhatnak a kedvenc zenéim. Jó hangosan.

 

Ti hol tekertek télen?

 

A képet a Pixabayról töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr2917766870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása