Energia, regeneráció természetes erővel

Egészséges sportolás

Egészséges sportolás

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség

2022. március 15. - Krisztián és a sport

Kerékpározás és kávézás. Akár amatőr az ember, akár profi, a kávészünet a kerékpártúrák és az edzések elmaradhatatlan része. Amellett, hogy egy kiadós tekerés közben jó érzés egy kicsit leülni és szusszanni, a kávéban lévő koffein is pozitív hatással van a szervezetünkre. Nem úgy a mellé kínált cukor.

Ha a rendszeres biciklizéssel csak az általános edzettség fenntartása, a túlsúly elkerülése, netán a már meglévő plusz kilók ledolgozása a cél, akkor is ellen kell állni a cukrok jelentette felesleges kalóriáknak edzés közben.

34_diabetes-g669ac451b_1920.jpg

Ha pedig inzulinrezisztens vagy cukorbeteg az ember, pláne különös figyelmet kell szentelnie a táplálkozásának. Edzés közben is.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia, vagy IR az anyagcsere-folyamatokban fellépő zavar.

Sejtjeink jelentős része kizárólag inzulin hatására képes a cukor és az abban lévő glükóz felhasználására.

Az inzulin az a hormon, amely a véráramba kerülve elősegíti a glükóz sejtekbe jutását és hasznosítását, ezzel segítve végső soron a szervezet energiatermelését.

Inzulinrezisztencia esetén azonban a sejteknek a megszokottnál több inzulinra van szükségük a megfelelő működéshez.

A szervezet ezt a hasnyálmirigyben zajló, fokozott inzulintermeléssel kompenzálja. Amennyiben azonban a megnövekedett inzulintermelés sem tudja már kielégíteni a szervezet anyagcseréjének igényeit, az inzulinrezisztencia súlyosbodhat, amikor pedig a hasnyálmirigy elfárad és nem képes már több inzulint termelni, cukorbetegség alakulhat ki.

Cukorbetegség

Amennyiben a szervezetben kevés inzulin termelődik, vagy a szervezet egyáltalán nem állít elő ilyen hormont, a táplálékkal bevitt glükóz nem jut be a sejtekbe, hanem a vérben halmozódik („megemelkedik a vércukorszint”).

Ekkor hiába megfelelő a tápanyagbevitel, az energiatermelés mégis csökken, a szervezet pedig legyengül. Nem kell részletezni, ez mennyire káros edzés vagy netán verseny közben.

A cukorbetegségnek több fajtáját is megkülönbözteti az orvostudomány.

  • Az típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete születésüktől fogva egyáltalán nem termel inzulint, ezért a szervezetből hiányzó hormont pótolni kell minden étkezés után.
  • A típusú cukorbetegség általában az ember életének 50-es, 60-as éveiben alakul ki, ahogy a test, az anyagcsere fárad. Ennek során a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökken, kevesebb glükóz alakul át energiává, a vércukorszint magas marad étkezés után, melynek számos hosszú távú következménye lehet.
  • A terhességi diabétesz a várandós nők körében fordulhat elő és szülés után általában el is múlik. Az érintett kismamáknak igen szigorúan oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelre.

Megelőzhetőek!

A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia is főként genetikai probléma vagy öröklött hajlam miatt alakul ki.

Az elhízás, a mozgásszegény életmód, a sok feldolgozott terméket, cukrot és zsírt tartalmazó, egyoldalú és egészségtelen étrend, sőt, a stressz azonban elősegíti a betegség kialakulását vagy a már meglévő IR tüneteinek súlyosodását.

Mindkét anyagcsere-probléma alattomos, mivel sok esetben már előrehaladott állapotukban okoznak tüneteket. Nagyon fontos ezért a rendszeres szűrés, a sok mozgás és vitamin, valamint a kiváló minőségű, bevizsgált, hozzáadott cukrokat nem tartalmazó tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele, főleg sport közben.

 A cikk írója nem orvos, ha egészségügyi problémát észlelsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat!

A képet a Pixabayról töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegessportolas.blog.hu/api/trackback/id/tr10017780928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása